Cazare Transalpina
Pensiune cu Ciubar
Pensiune cu Piscina Transilvania
Schimbul de Garda in Alba Iulia este una dintre atractiile turistice principale din Cetatea Alba Carolina. Acesta este momentul in care atmosfera incarcata de istorie din aceste locuri duce turistii inapoi in timp, in secolul XVIII, cand soldatii medievali marsaluiau aceste fortificatii.
Garda Cetatii, asa cum este cunoscuta de turisti, este un element de maxima importanta in procesul de restaurare, revitalizare si punere in valoare a Cetatii din Alba Iulia, un obiectiv turistic unic in Europa. Prezenta garzilor da un plus de autenticitate unui loc care era deja incarcat de o atmosfera aparte, un loc in care zidurile pastreaza povesti nespuse si in care aproape fiecare cladire are in spatele sau secole de istorie.
Aceasta ceremonie unica in Romania este unul dintre factorii importanti care au determinat transformarea orasului Alba Iulia dintr-un oras de tranzit, intr-o destinatie de weekend ce a reusit sa isi multiplice numarul de vizitatori in ultimii 7 ani.
Ideea de a invia garda cetatii a pornit ca strategie de a atrage turistii in cetatea Alba Carolina. Odata cu construirea tunurilor, primul corp al garzii a fost cel al artileristilor, a urmat formarea corpului cavaleriei in 2009 in urma aducerii din Olanda a 9 cai de rasa friziana. Ultimul corp al Garzii Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval este cel al corpului de infanterie, responsabil cu serviciul activ in punctele cheie si la portile Cetatii.
Caii folositi la evenimente de catre corpul de cavalerie al garzii sunt de culoare neagra si au certificate care atesta rasa pur sange.
Soldatii din Garda Cetatii, imbracati in uniforme specifice secolului XVIII, intampina turistii la Portile Cetatii, contribuind la atmosfera din Cetate. Ceremonia schimbului de garzi si salvele de tun din fiecare weekend sunt traditii pastrate inca de la prima editie a „Zilelor Cetatii Bastionare de tip Vauban Alba Carolina„, eveniment organizat cu sprijinul Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval.
Garda Ansamblului Arhitectural intampina fiecare oaspete de seama al Cetatii si este prezenta pentru ceremonialul schimbului de garda realizat fara intrerupere in cetate, la ora 12 in fiecare zi de vineri, sambata si duminica. Aceasta ceremonie unica in Romania atrage inclusiv turisti de peste hotare, in Europa existand doar cateva cetati istorice care organizeaza zilnic un astfel de moment.
Ceremonialul in anii trecuti se desfasura pe Traseul Celor Trei Fortificatii, unde soldatii imbracati in uniforme de epoca trec pe sub Poarta de Sud a Castrului Roman, prin poarta vechii Monetarii si pornesc pe strada Militari.
Odata cu deschiderea sezonului turistic, ceremonialul capata amploare in mod special in zilele de sambata cand, dupa ce soldatii dau onorul la Poarta de Sud a Castului Roman, se ridica drapelul in dreptul Bastionului Eugeniu de Savoia pe latura de est. Soldatii se indreapta apoi catre platforma de artilerie unde se ridica un nou drapel si se incepe ceremonialul salvelor de tun „in cinstea drapelului municipiului si a oaspetilor Cetatii„.
Turistii se pot fotografia cu soldatii care participa la ceremonialul schimburilor de garzi, 13 infanteristi si cel putin trei calareti, iar in zilele de sambata numarul acestora ajunge la 25 si patru calareti.
Uniformele purtate de soldatii din Garda Cetatii difera in functie de sezon si sunt uniforme militare austriece de la jumatatea secolului XVIII, specifice pentru fiecare categorie de soldati: cavalerie, artileristi, infanteristi, comandanti, tobosari, etc.
Spectacolele vor avea loc în începând din 1 mai 2024.
Acestea se vor desfășura în weekend, sâmbăta și duminica, de la ora 12:00.
Program Schimbul de Garda Alba Iulia luna iulie 2024:
Articol preluat viziteazaalbaiulia.ro
Credit foto: Ionut Vaidean
Daca te cazezi la Casa Dives, ajungi cu masina intr-o ora unde vrei in Transilvania.
Coduri reducere, acceptam toate tipurile de vouchere de vacanta, rezervare gratuita
Comentarii reale. Piscina incalzita la 30 de grade, ciubar jacuzzi cu apa calda de izvor si vedere la padure, masaj de realxare, traseu calare, plimbare cu trasura, ponei pentru copii, atv, buggy, drumeție, airsoft, camere cu acces la internet wireless la hiper viteza, licori traditionale, Punct Gastronomic Local, Via Transilvanica, biblioteca cu zeci de carti, serialele si filmele Netflix + Disnay, parcare in curtea pensiunii.