E aproape imposibil de descris in pagini putine, dar este infinit mai usor de descoperit pas cu pas, intr-o plimbare: Cetatea Alba Carolina. Pentru ca tot ce vei gasi aici arata biruinta oamenilor asupra timpului si un fel unic, greu de egalat, in care oamenii au stiut sa transforme vremurile si sa le rezume intr-un singur cuvant: acum!
Frumusetea locului, bunatatea si intelepciunea oamenilor, toate acestea fac din acest tinut o tara de legenda. Dar toate, toate n-ar fi nimic fara Cetate! Pentru ca inima orasului este Cetatea Alba Carolina, locul in care trecutul are viitor!
Nici timpul si cu atat mai putin distantele, nimic nu-l poate impiedica pe calatorul insetat de istorie sa ajunga la Alba Iulia, in Cetate.
Nici cei 340 de kilometri ce despart Alba Iulia de Bucuresti, nici cei 100 de kilometri de la aeroporturile internationale din Cluj Napoca si Tirgu Mures si nici drumul de 70 de kilometri de la aerogara din Sibiu, nu pot sta in calea cuiva care vrea sa castige pariul cu trecutul si sa-l descopere la el acasa, in Cetatea Alba Carolina.
De aici, din inima Transilvaniei, strajuita la rasarit de apele limpezi ale Muresului, iar la apus de dealuri semete, inconjurata de apele repezi ale Ampoiului spre nord si de campii roditoare catre sud, Alba Iulia, cealalta capitala, e gata mereu sa-si primeasca oaspetii si sa-si imparta cu ei mileniile si miile de legende.
Inca dinainte de cele scrise, exista dovezi clare ca la Alba Iulia, mileniile au trecut blande peste locuri si oameni. Primele astfel de dovezi se pierd in negura istoriei, cu mult inainte de era noastra.
Vestigiile de la inceputul primului mileniu atesta ca istoria orasului Alba Iulia si a Cetatii sunt legate direct de cetatea dacica de la Piatra Craivii, cunoscuta sub numele Apoulon, ridicata pe un masiv stancos la numai 20 km nord de orasul de acum. Apoulon-ul dacic a devenit apoi Apulum, un oras inchegat din castrul roman construit pentru legiunea a XIII-a Gemina si din canabele ridicate langa castru.
La inceputul mileniului II, Alba Iulia devine centrul unui voievodat condus de Gyula. In anul 1002, Gyula este invins de regele maghiar Stefan cel Sfant, moment care marcheaza intrarea treptata a orasului in componenta Regatului Maghiar.
In perioada medievala, orasul a purtat diferite denumiri: Balgrad, Fehervar sau Weissenburg, fiecare dintre ele aleasa dupa cei care, vremelnic, au condus orasul si Cetatea.
Unul dintre momentele istorice de referinta in istoria orasului, dar si a intregii Romanii este anul 1600, cand Alba Iulia devenea prima capitala a celor 3 tari romanesti: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova, unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul. Alba Iulia devenea astfel mai mult decat un oras, un simbol puternic, sacru, al unitatii romanilor, iar acesta a fost si motivul pentru care tot Alba Iulia a fost aleasa, mai tarziu, ca loc al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
„Scripta manent” a fost dictonul care s-a regasit mai bine ca oriunde altundeva la Alba Iulia. Aici a aparut in 1699 Bucoavna, primul abecedar din istoria invatamantului romanesc si tot Alba Iulia a fost cel mai important centru tipografic in perioada secolului al XVII-lea.
S-au tiparit carti in limba romana, latina, maghiara si germana, una dintre cele mai importante fiind „Noul Testament”, in prefata careia mitropolitul Simion Stefan formuleaza ideea necesitatii unei limbi scrise comune pentru toti romanii din toate provinciile.
In 1622, sub patronajul principelui Gabriel Bethlen, ia fiinta colegiul academic de la Alba Iulia, ce va deveni cea de-a doua scoala cu rang de universitate din Transilvania, dupa cea de la Cluj.
Un alt moment important in istoria orasului este legat de finalul rascoalei taranesti din 1784, condusa de Horea, Closca si Crisan. Martiriul lui Horea si Closca a fost ultima executie prin „tragere pe roata” din Imperiul Habsburgic.
Perioada cuprinsa intre anii 1870-1914, cunoscuta sub numele „La Belle Epoque”, a fost una de mari transformari si realizari pentru oras.
Sfarsitul Primului Razboi Mondial a adus cu sine si infaptuirea idealului national, Unirea tuturor teritoriilor locuite de romani.
Astfel, la Alba Iulia in ziua de 1 Decembrie 1918, in Casina Militara, denumita ulterior Sala Unirii, cei 1228 de delegati decid Unirea Transilvaniei, Banatului Crisanei si Maramuresului cu Romania.
Astfel, ceea ce incepuse Mihai Viteazul la 1600, s-a desavarsit dupa mai bine de 300 de ani, Cetatea Alba Carolina pastrandu-si renumele si devenind Cetatea Marii Uniri. Iar daca mai era nevoie si de o alta confirmare a statutului special al orasului Alba Iulia, aici, la 15 octombrie 1922, regele Ferdinand si regina Maria au fost incoronati ca suverani ai Romaniei Mari.
Zeci de mii de romani au participat in urma cu doar cativa ani la una dintre cele mai ample campanii mediatice, prin care erau chemati sa-si aleaga minunile, locurile si simbolurile care le reprezinta cel mai bine tara.
In final, pe baza a peste 60.000 de voturi, au fost alese cele 7 minuni ale Romaniei: Ansamblul Brancusi – Targu-Jiu, Castelul Corvinilor – Hunedoara, Cetatea Alba Carolina Alba Iulia, Cetatile dacice – Muntii Orastiei, Iasiul cultural, Manastirile pictate din Bucovina si Sibiul istoric.
Dincolo de ierarhii, in care avem dreptul sa credem sau nu, exista insa mandria de a reprezenta Romania in esenta ei si cu tot ce are ea mai frumos.
Dupa ani intregi de munca si restaurare, Cetatea Alba Carolina isi arata adevarata valoare si te asteapta cu toate portile deschise, mai frumoasa ca oricand. Pregateste-te de o lectie de istorie total neconventionala, traita pe viu, alaturi de oamenii si personajele care au scris-o si infaptuit-o, in locurile binecuvantate in care Cetatea Alba Carolina respira aerul istoriei.
Cetatea bastionara de tip Vauban de la Alba Iulia a fost construita intre anii 1715-1738 in contextul instaurarii stapanirii habsburgice in Transilvania.
Autoritatile habsburgice au vazut in noua fortificatie una cu un rol important, atat in sistemul de aparare impotriva turcilor, dar si de consolidare a puterii lor in teritoriile ocupate. Astfel, urma sa devina fortificatia principala a Transilvaniei, mai ales ca era construita dupa cele mai noi metode de fortificare ale vremii, inspirate de sistemele concepute de arhitectul militar francez, maresalul Vauban.
Fortificatia bastionara de la Alba Iulia este aparata de trei sisteme de fortificatii. Acestea adopta forma unui heptagon neregulat, cele sapte bastioane conferindu-i o imagine stelata, caracteristica cetatilor de acest tip.
Bastioanele cetatii le regasim astazi, la fel ca la inceputuri, purtand aceleasi nume ca si in trecut: Trinitatea cel mai mare bastion, putand fi recunoscut dupa blazonul incoronat cu campuri multiple si frunze de acant, Sfantul Stefan, Eugeniu de Savoia, Sfantul Mihail, Sfantul Carol, Sfantul Capistrano si Sfanta Elisabeta.
Daca te cazezi la Casa Dives, ajungi cu masina intr-o ora unde vrei in Transilvania.
Coduri reducere, acceptam toate tipurile de vouchere de vacanta, rezervare gratuita
Comentarii reale. Piscina incalzita la 30 de grade, ciubar jacuzzi cu apa calda de izvor si vedere la padure, masaj de realxare, traseu calare, plimbare cu trasura, ponei pentru copii, atv, buggy, drumeție, airsoft, camere cu acces la internet wireless la hiper viteza, licori traditionale, Punct Gastronomic Local, Via Transilvanica, biblioteca cu zeci de carti, serialele si filmele Netflix + Disnay, parcare in curtea pensiunii.