Cazare Transalpina
Pensiune cu Ciubar
Pensiune cu Piscina Transilvania
Obiective Turistice Alba. Judetul este fara indoiala unul dintre cele mai frumoase judete din Romania si gazduieste un numar impresionant de atractii turistice, multe dintre ele de prin rang. Este un judet al Romaniei situat in Transilvania. A fost infiintat in anul 1968 prin reorganizarea teritoriala a regiunilor Cluj, Hunedoara, Brasov si Mures-Autonoma Maghiara.
Cetatea Alba Carolina este o fortareata cu bastioane de tip Vauban construita la inceputul secolului al XVIII-lea in orasul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, avand rol de fortificatie strategica de aparare a Imperiului Habsburgic impotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman si de consolidare a puterii habsburgice pe plan local. Are statut legal de monument istoric cu Codul LMI: AB-II-a-A-00088.
Pestera Scarisoara sau Ghetarul de la Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania. De aici ii vine si numele de ,,ghetar” iar ,,Scarisoara” provine de la comuna Scarisoara situata 16 km mai jos, de care apartinea administrativ in vremea cand a fost numita astfel. Acum apartine comunei Garda de Sus, judetul Alba.
Muntii Trascaului sunt o grupa montana a Muntilor Apuseni, apartinand lantului muntos al Carpatilor Occidentali. Cel mai inalt varf este Dambau.
Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail este situata in interiorul cetatii Alba Iulia si este cel mai valoros monument de arhitectura romanica si gotica din Transilvania. Lacasul detine doua recorduri: este cea mai veche si totodata cea mai lunga catedrala din Romania. Edificiul este monument istoric, cod LMI AB-II-m-A-00129.
Muzeul National al Unirii se afla in Alba Iulia pe Str. Mihai Viteazu nr. 12 – 14. Muzeul detine doua cladiri cu valoare de monument istoric. Cladirea ,,Babilon” a fost construita intre 1851 – 1853, in spiritul arhitecturii romantice. A fost folosita ca pavilion de locuinte pentru ofiteri, iar in 1967 – 1968 a fost reamenajata ca spatiu muzeal. Sala Unirii a fost construita intre 1898 – 1900, avand initial destinatia de cazinou militar, fiind restaurata in 1922 si intre 1967 – 1968. Este cladirea unde s-a votat Unirea Transilvaniei cu Romania. Muzeul din Alba Iulia a fost inaugurat in 1888 din initiativa Societatii de istorie, arheologie si stiintele naturii din Comitatul Alba Inferioara, avandu-l ca director pe renumitul arheolog Adalbert Cserny. In 1929, sub egida ASTREI, a fost organizat ca Muzeu al Unirii. Bogatelor colectii arheologice li s-au adaugat piese valoroase referitoare la istoria moderna a romanilor. In 1938, sub conducerea istoricului Ion Berciu, sub noua denumire de Muzeul Regional Alba Iulia, asezamantul a intrat in administratia statului roman. A cunoscut o ampla reorganizare in 1968, revenind la numele de Muzeul Unirii.
Rapa Rosie este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a III IUCN, cu o suprafata de 10 ha, situata in judetul Alba, pe teritoriul administrativ al orasului Sebes, la cca 4 km nord de acesta. Rezervatia complexa Rapa Rosie cuprinde formatiuni specifice de eroziune si siroire care dau peisajului un aspect impozant, precum si o flora particulara, cu multe elemente rare si endemice. Are o suprafata de circa 10 ha si este situata in extremitatea sud-vestica a Podisului Secaselor, pe malul drept al Secasului Mare, la circa 4 km de orasul Sebes. Vizibila de la mare distanta, Rapa Rosie se intinde pe o lungime de 800 m si are inaltimi ce variaza intre 50 si 425 m. Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uriase, lasa impresia unui monument ancestral ruinat. Ciudatele coloane si piramide etajate, separate de ravene, formeaza un microrelief pe care geografii il numesc ,,badlands”. Termenul, de origine engleza, a fost folosit pentru prima data in Dakota de Sud, unde acest relief este bine dezvoltat.
Muntele Mare este o grupa montana a Muntilor Apuseni apartinand de lantul muntos al Carpatilor Occidentali. Este situat in partea de est a Muntilor Apuseni, intre raul Somesul Rece la nord, aliniamentul vailor Fenes – Iara la est, raul Aries la sud, si culoarele cursurilor superioare ale raurilor Bistra, afluentul stang al raului Mures si al raului Somesul Rece la vest.
Pestera Poarta lui Ionele este situata pe teritoriul Comunei comunei Garda de Sus, judetul Alba, in Muntii Bihorului.
Catedrala Incoronarii din Alba Iulia, cu hramul Sfanta Treime, a fost construita cu sprijinul Casei Regale a Romaniei, dupa planurile arhitectului Victor Stefanescu. Lucrarile au fost incepute la 28 martie 1921 si au fost finalizate la mijlocul lunii septembrie 1922, la 8 octombrie avand loc sfintirea si primirea hramului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, in memoria primului intregitor al romanilor si patron al evenimentului. Din 1975 lacasul serveste drept catedrala a Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Catedrala Incoronarii din Alba-Iulia este inclusa in Lista monumentelor istorice din Romania, avand codul de clasificare AB-II-a-A-00128.
Satul Rimetea votat constant intre cele mai frumoase sate din Romania, lucru datorat localnicilor care au pastrat arhitectura, obiceiurile si traditiile zonei. Casutele albe, cu obloane verzi, intregesc un peisaj de vis, oferit de natura, la poalele Pietrei Secuiului.
Rosia Montana este localitatea cu cea mai veche traditie in exploatarea metalelor pretioase din Europa, fiind cunoscuta in epoca romana drept Alburnus Maior. Peste 100km de galerii, sapate cu dalta si ciocanul, formeaza un labirint mai vechi decat insusi poporul roman.
12. Biserica Evanghelica din Sebes – arhitectura romantico-gotica
Ansamblul bisericii evanghelice din Sebes este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul municipiului Sebes. Ansamblul este format din urmatoarele monumente: Biserica evanghelica Capela „Sf. Iacob” Casa parohiala evanghelica, azi casa clopotarului Zid de incinta
13. Catedrala Greco catolica din Blaj – cel mai mare iconostas din Romania
Catedrala Sfanta Treime din Blaj este un valoros edificiu baroc din Transilvania, construit intre anii 1741 si 1749 dupa planurile arhitectilor vienezi Anton si Johann Martinelli. Acestia au folosit ca sursa de inspiratie Biserica Iezuitilor din Cluj, prima biserica catolica ridicata in Transilvania dupa Reforma.
14. Vanatarile Ponorului – peisaj de vis
Vanatarile Ponorului este o rezervatie complexa, clasificata de speologul Viorel Ludusan ca poljie, poate singura forma de relief de acest fel din Romania.
15. Cascada Varciorog – cadere de apa de la 15m, in apropiere de Arieseni
Cascada Varciorog este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, situata in vestul Transilvaniei, pe teritoriul judetului Alba.
16. Pestera Huda lui Papura – cea mai mare colonie de lilieci din Europa
Pestera Huda lui Papara este pestera din Muntii Trascaului care cumuleaza toate superlativele: cea mai lunga, cea mai denivelata, cea mai dificila, cea mai mare sala, cu cea mai inalta galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascada, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa.
17. Pestera Poarta lui Ionele – din Garda de Sus
Pestera Poarta lui Ionele este situata pe teritoriul Comunei comunei Garda de Sus, judetul Alba, in Muntii Bihorului.
18. Iezerul Ighiel – cel mai intins lac carstic din tara
Iezerul Ighiel este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, situata in vestul Transilvaniei, pe teritoriul judetului Alba.
19. Lacul Sureanu
Lacul Sureanu sau Iezerul Sureanu numit si Lacul fara Fund, este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din Romania. Este situat la altitudinea de 1737 m pe treapta inferioara a circului glaciar din estul Varfului Sureanu.
20. Catedrala Reintregirii Neamului – Alba Iulia
Catedrala Incoronarii din Alba Iulia, cu hramul Sfanta Treime, a fost construita cu sprijinul Casei Regale a Romaniei, dupa planurile arhitectului Victor Stefanescu.
21. Obelixul lui Horea, Closca si Crisan – Alba Iulia
Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan din Alba Iulia este situat pe str. Mihai Viteazul, in fata portii a treia a cetatii Alba Carolina.
22. Poiana Inimii – o poiana in mijlocul a 260ha padure
Aproape de Alba Iulia, dar si de Teius, in Muntii Trascau, gasim o poiana foarte interesanta, in forma de inima: Poiana Inimii. Este una din cele mai neobisnuite poieni din Romania si se afla in judetul Alba, langa Piatra Craivei (apropo, la Piatra Craivei se gaseste o veche cetate dacica).
23. Campia Libertatii de la Blaj – locul Marii Adunari Nationale de la 1848
Campia Libertatii se afla in orasul Blaj, Transilvania, Romania. A fost locul unde s-au tinut doua adunari nationale in timpul revolutiei de la 1848, in luna mai si apoi in septembrie. In data de 15 mai 1848 s-a tinut aici Adunarea de la Blaj, cu participarea a 30.000-40.000 de persoane.
24. Casa Memoriala Avram Iancu
Casa memoriala ,,Avram Iancu” este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Incesti din comuna Avram Iancu, judetul Alba, Romania. Wikipedia
25. Cascada Pisoaia
Cascada Pisoaia este o rezervatie peisagistica situata in partea de nord-vest a judetului Alba, in Muntii Apuseni, nu departe de masivul Gaina. Acopera o suprafata de 5 ha. Punctul de acces spre rezervatia naturala Pisoaia este satul Nemesi.
26. Pestera Ursilor – una dintre cele mai vizitate pesteri din Romania
Pestera Ursilor a fost descoperita in 1975, cu ocazia unei dinamitari executate la cariera de marmura din zona. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Muntilor Apuseni, ea aflandu-se in judetul Bihor, in imediata apropiere a localitatii Chiscau, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m.
27. Manastirea Lupsa – cea mai veche manasire de lemn din Ardeal (1429)
Manastirea Lupsa este o manastire ortodoxa din Romania situata in comuna Lupsa, judetul Alba, avand hramul ,,Inaltarea Sfintei Cruci”, ce apartine canonic de Arhiepiscopia Ortodoxa a Alba-Iuliei, Protopopiatul Campeni. In cadrul ei se afla si biserica de lemn datand din secolul al XV-lea, refacuta in anul 1694 si avand hramul ,,Sfantul Nicolae”.[1]. Aceasta biserica este monument istoric, avand codul LMI AB-II-m-A-00384.
28. Lacul Oasa
Barajul Oasa este un lac de acumulare pe raul Sebes, la granita judetelor Alba … Galceag, care valorifica potentialul energetic inmagazinat in lacul Oasa.
29. Cheile Rametului
Cheile Rametului alcatuiesc o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, situate in estul Muntilor Trascau, nu departe de Manastirea Ramet.
30. Manastorea Ramet
Manastirea Ramet este o manastire din Comuna Ramet, in judetul Alba, monument istoric cu cod LMI AB-II-a-A-00386. Ansamblul este format din urmatoarele monumente: Biserica ,,Nasterea Precistei” si ,,Izvorul Tamaduirii” Fosta scoala, azi muzeu.
31. Detunata Golasa
Detunata Goala este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN rezervatie naturala de tip geologic si botanic, situata in judetul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Bucium.
32. Pestera Focul Viu
Pestera Ghetarul de la Focul viu este una dintre pesterile aflate in Muntii Bihorului. Este dispusa pe Valea Galbena, in apropiere de Varful Piatra Galbenii si Varful Cuculeul de Fier, la o altitudine de 1.165 metri.
33. Pestera Coiba Mare
Coiba Mare este o pestera situata in judetul Alba, la 300 de metri de catunul Casa de Piatra. Lungimea totala a tuturor galeriilor depaseste 4 km, iar partea cea mai interesanta la aceasta pestera este portalul ale carei dimensiuni sunt de 47 de metri inaltime si 74 de metri latime.
34. Cetatea Calnic – (aproximativ anul 1300)
Cetatea romanica reprezinta cel mai valoros edificiu istoric si, totodata, marca distinctiva a satului Calnic. Datorita pastrarii sale in bune conditii, in mijlocul unei localitati purtand pana azi amprenta civilizatiei colonistilor germani stabiliti in Transilvania, edificiul a fost inscris in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO (1999).
35. Castelul Gheorghe Martinuzzi
Castelul Martinuzzi a fost un castel medieval din Transilvania, ale carui ruine se afla in Vintu de Jos, judetul Alba. Din anul 2010 este clasat ca monument istoric, cu codul AB-II-m-B-00394.
36. Cetatea Bethlen – Haller
Tipic renascentist, cu forma sa rectangulara si cele patru turnuri circulare in colturi, castelul din Cetatea de Balta, cunoscut si sub numele de Castelul Bethlen-Haller, a fost ridicat intre anii 1615-1624 de catre Miklos Bethlen, Cancelarul Transilvaniei. De-a lungul timpului, castelul a trecut prin numeroase transformari: constructia actualei cladiri a fost finalizata in anul 1624, iar intre anii 1769-1773, castelul a fost reamenajat in stil baroc.
37. Cetatea Trascaului – finalul anilor 1200
Cetatea Trascaului, situata la vest de satul Coltesti si la cca 5 km sud-vest de comuna Rimetea, judetul Alba, a fost construita in jurul anilor 1296 de vice-voievodul Thorotzkay din Trascau, ca cetate locuibila si de refugiu.
38. Pestera Poarta Zmeilor
Pestera Poarta Zmeilor este o pestera fosila situata in nord-vestul Muntilor Trascau. In apropierea ei se gaseste un portal natural de piatra.
Daca te cazezi la Casa Dives, ajungi cu masina intr-o ora unde vrei in Transilvania.
Coduri reducere, acceptam toate tipurile de vouchere de vacanta, rezervare gratuita
Comentarii reale. Piscina incalzita la 30 de grade, ciubar jacuzzi cu apa calda de izvor si vedere la padure, masaj de realxare, traseu calare, plimbare cu trasura, ponei pentru copii, atv, buggy, drumeție, airsoft, camere cu acces la internet wireless la hiper viteza, licori traditionale, Punct Gastronomic Local, Via Transilvanica, biblioteca cu zeci de carti, serialele si filmele Netflix + Disnay, parcare in curtea pensiunii.