Obiective Turistice Sibiu. Dincolo de a fi un mod de a te relaxa impreuna cu cei dragi si de a-ti recapata energia pozitiva. O vacanta este o aventura plina de emotii, de care ar trebui sa-ti aduci aminte cu placere peste ani. Si nu e vorba doar de a vizita obiective turistice unice in Romania. A cunoaste oameni cu povesti impresionante, de a descoperi cultura locala si de a te pierde in frumusetea peisajelor naturale.
Pornind cu acest gand in minte, te invitam, intr-o calatorie fascinanta, cele mai interesante regiuni turistice din Romania: Sibiu.
Sibiu este municipiul de resedinta al judetului cu acelasi nume, Transilvania, Romania, format din localitatile componente Paltinis si Sibiu. Sibiul este un important centru cultural si economic din sudul Transilvaniei, cu o populatie de 147.245 locuitori conform recensamantului din 2011.
O buna parte din datinile si obiceiurile din batrani se mai pastreaza si astazi in localitati din judetul Sibiu. Strans legate de anumite sarbatori religoase si ritualuri ancestrale, aceste obiceiuri se transforma in adevarate spectacole de muzica, dans, port traditional, bucatarie locala, indemanare artistica, creativitate si joc.
Sibiu. In satele de aici, gasesti bunicute care torc lana pe fuior si care inca mai fac manual covoare la razboaie de tesut mostenite din mosi stramosi, incondeiaza oua dupa metode traditionale si folosind culori naturale, mesteri populari care duc mai departe arta olaritului sau a cioplitului in lemn, fete tinere care invata de la cei mai intelepti secretul iilor brodate de mana sau al mancarurilor autentice carora nu le poti rezista.
Nu exista un anotimp anume pe care sa-l alegi ca sa vizitezi Sibiu, pentru ca oricand ajungi aici, este imposibil sa nu ai o vacanta de vis. Iarna, de exemplu, poti sa te bucuri de plimbarile cu trasurile trase de cai, admirand peisaje de poveste, sa mergi la schi in Paltinis sau sa te lasi patruns de semnificatia aparte a targului de Craciun de la Sibiu. Vara, poti face o plimbare prin Muzeul Astra, Gradina Zoologica, Piata Mare, sa vizitezi Zidurile si Turnurile de Aparare, Podul Minciunilor sau Turnul Sfatului.
Muzeul National Brukenthal este un grup de muzee din Sibiu.
Sunt mai bine de 200 de ani de cand Muzeul National Brukenthal din Sibiu a fost deschis. Este cel mai vechi muzeu din tara, dar si cel mai mare din sud-estul Europei. Putini stiu ca in anul 1968 Muzeul Brukenthal a fost spart, iar din interior au fost furate opt tablouri care, la acel moment, valorau suma de 25 de milioane de dolari.
Este primul muzeu din Romania care a primit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural Europa Nostra in 2010, dar si primul muzeu din Romania care a fost admis in Clubul de Excelenta The Best in Heriage. Datorita tuturor acestor povesti si nu numai, muzeul este acum unul dintre cele mai frumoase si vizitate obiective turistice din Sibiu.
Ce spun vizitatorii
Turnul Sfatului din Sibiu este un turn aflat in municipiul Sibiu, pe sub care este un gang de trecere intre Piata Mare si Piata Mica. El a fost construit in secolul al XIII-lea, la parterul sau aflandu-se poarta de intrare in cea de-a doua centura de fortificatii a orasului. In decursul timpului, a suferit mai multe refaceri, care i-au alterat forma initiala.
Turnul Sfatului se afla in Piata Mica nr. 1. Incinta a II-a a ansamblului fortificatiilor orasului medieval Sibiu, din care fac parte Turnul Sfatului, Turnul Scarii Aurarilor si fragmente de curtine edificate in perioada 1224-1241, a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Sibiu din anul 2004, avand codul de clasificare SB-II-m-A-12010.02.
Ce spun vizitatorii
„Intrarea 2 lei …..o nimica toata . Se merita!”
„Loc frumos de vizitat daca treceti prin Sibiu.”
„O oaza de placere….sunt din Bucuresti, dar ma intorc de fiecare data cu placere…Sibiul este orasul meu de suflet !”
Complexul National Muzeal ,,Astra” este un ansamblu de unitati muzeale din Sibiu. Cea mai cunoscuta dintre acestea este Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ,,ASTRA” din Sibiu, situat in Dumbrava Sibiului, pe Calea Rasinari. Celelalte unitati sunt: Muzeul Civilizatiei Transilvane „ASTRA”, Muzeul de etnografie universala „Franz Binder” si Muzeul de etnografie si arta populara saseasca „Emil Sigerus”.
Este un obiectiv turistic al orasului Sibiu care se intinde pe o suprafata de 96 de hectare, tocmai din acest motiv este considerat unul dintre cele mai mari muzee in aer liber din Romania. In jurul lacului vei regasi creatii ale civilizatiei populare traditionale, pre industriale romanesti, dar si case, ateliere si cladiri.
Ce spun vizitatorii
„Muzeul Astra din Sibiu are profil etnografic si cuprinde case si obiceiuri traditionale ale satului din diversele regiuni ale tarii noastre. In centru se afla un superb lacas sfant. Aici se desfasoara activitati cultural-educative si stiintifice. Casele din regiunile de deal si din regiunile de munte sunt deosebite de cele din zona de campie prin fundatia inalta, cele de la ses fiind majoritatea cu fundatii joase. De-a lungul timpului, muzeul s-a mai deteriorat insa a continuat sa-si extinda exponatele. Un loc in care nu ai timp sa te plictisesti.”
„Muzeul Astra , localizat la cativa kilometri de Sibiu , este un muzeu in aer liber unde poti gasi case vechi din diferite zone ale tarii . Din punctul meu de vedere , acesta este cel mai frumos si mai spectaculos muzeu , fiind si singurul muzeu din Romania care este in aer liber.”
„Un „tur” al Romaniei in cateva ore. Foarte frumos!”
Podul Minciunilor sau Podul culcat este un pod metalic din orasul Sibiu, construit in anul 1859 deasupra strazii Ocnei care facea legatura intre Orasul de jos si Orasul de sus.
El este o pasarela pietonala ce face legatura dintre Piata Mica si Piata Huet. El este cel mai vechi pod din fonta aflat in serviciu pe teritoriul actual al Romaniei. Podul metalic din Sibiu a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Sibiu din anul 2015.
Piata Mare din Sibiu este piata centrala a Sibiului, existenta din anul 1366, odata cu finalizarea celei de-a treia centuri de fortificatii a orasului. Maior Circulus vulgariter Kornmargt este atestat ca atare intr-un document din anul 1408, document in care este amintit Mathias Baldi.
Acesta a cumparat si reparat in locul respectiv o casa de piatra de la Pipo de Timis. In alt document, din anul 1411, este atestata vanzarea unei case de piatra de catre Mathias Tromenauer lui Nicolaus Jenkowicz pentru suma de 1000 de guldeni, in acelasi loc. Este cea mai mare piata publica din orasul vechi si a fost martora activitatilor economice ale negustorilor din Sibiu.
In ea se organizau adunari cetatenesti, targuri si chiar si executii. In aceasta piata a fost decapitat in 1703 Johann Sachs von Harteneck, comite al sasilor in perioada 1691-1703.
Catedrala evanghelica din Sibiu este una dintre cele mai vechi si impresionante cladiri gotice din Transilvania. Este catedrala Bisericii Evanghelice C.A. si biserica parorhiala a comunitatii din Sibiu avand in parorhie cea mai mare comunitate de credinciosi luterani din Romania.
Rezervatia Naturala „Parcul Natural Dumbrava Sibiului” este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, situata in judetul Sibiu, pe teritoriul administrativ al municipiului Sibiu.
Ce spun vizitatorii
„Locatie recomandata de vizitat, super view, super time!”
„Cel mai superb muzeu in aer liber din lume!!!”
„Un parc natural care imbina mai multe asezari din zone diferite ale tarii. Merita vazut !”
In 1929 s-a deschis in padurea Dumbrava prima Gradina Zoologica din Romania de catre Uzina Electrica Sibiu la initiativa inginerului Szekely caruia i-a venit ideea dupa ce a gasit niste vulpi pe cand efectua lucrari de reparatii la barajul de la Sadu.
Dupa infiintare, Gradinii Zoologice i-au fost donate mai multe animale si pasari, cum ar fi o pisica salbatica, o lupoaica donata de Obert von Spiess din partea Regelui, un lup donat de Asociatia „Soimii”, un vultur, un cerb carpatin donat de vanatorii din Talmacel, mistreti etc. In 1930 a fost donat primul urs. De mentionat stejarul de la intrarea in gradina, batran de peste 600 de ani.
Gradina Zoologica Sibiu se intinde pe o suprafata de aproximativ 20 hectare. Incepand cu anul 2006 atat adaposturile animalelor cat si infrastructura gradinii au fost supuse unor ample procese de reabilitare si modernizare.
Totodata s-a reinoit parcul de ambarcatiuni (barci si hidrobiciclete) iar pentru cei mici s-a amenajat un loc de joaca.
Gradina adaposteste 268 animale si pasari din 63 de specii: maimute, ursi, lupi albi, tigri, lei, jaguari, lame, cerbi carpatini, caprioare, bivoli albi, ponei, pitoni, crocodili, fazani, papagali, pauni, porumbei, camile, zebre, struti, canguri. Odata ce s-au finalizat noile amenajari pentru spatiile destinate animalelor, numarul de vizitatori a inceput sa creasca.
Astfel, daca in 2007 gradina a fost vizitata de 80.000 de persoane, numarul acestora a crescut la 244.878 in anul 2015 si a continuat sa creasca la peste 390.000 in anul 2019.
Catedrala Mitropolitana din Sibiu, cu hramul Sfanta Treime, este o biserica ortodoxa construita intre anii 1902-1906 in orasul Sibiu, pe locul unei biserici grecesti din 1797-1799 care a servit pana atunci drept catedrala episcopala.
A fost ctitorita de mitropolitul Ioan Metianu si construita dupa planurile inginerilor arhitecti Virgil Nagy si Joseph Kammer din Budapesta. De la inaugurare si pana in prezent edificiul este catedrala Arhiepiscopiei Sibiului si a Mitropoliei Ardealului.
Lacasul prezinta caracteristicile unei bazilici bizantine fiind o copie la scara redusa a Catedralei Sfanta Sofia din Constantinopol. Biserica se afla situata pe strada Mitropoliei nr. 33-35. Catedrala Mitropolitana „Sf. Treime” din Sibiu a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Sibiu din anul 2015.
Muzeul Locomotivelor cu Abur este un muzeu din Sibiu. In cadrul muzeului sunt expuse motoare si locomotive cu abur. Un alt muzeu cu profil identic din Romania este Muzeul Locomotivelor cu Abur din Resita, a fost sub sechestru in anul 2016. Muzeul se afla in apropierea Garii Sibiu, in perimetrul fostului depou care deservea calea ferata ingusta Sibiu-Agnita.
Ce spun vizitatorii
„Un muzeu foarte frumos. Intrarea in muzeu nu este usoara de gasit dar se poate vedea de pe peronul liniei 6. Intrarea la muzeu nu costa ci se face pe baza buletinului.”
„Nu e chiar un muzeu,e mai degraba un depou cu locomotive. Merita vazut,intrarea nu costa si personalul din jur e destul de dragut. Poate candva il vor face totusi muzeu ca la carte.”
„Pacat ca nu e promovat! Daca intrebi in Sibiu, probabil nimeni nu stie de existenta acestui muzeu.”
Muzeul de Istorie Naturala din Sibiu este o institutie cu profil muzeal infiintata in anul 1849 la Sibiu. Actuala cladire a muzeului a fost construita in anii 1894-1895 in fostul parc al Teatrului, pe strada Cetatii nr. 1.
Muzeul de Istorie Naturala este o sectie a Muzeului National Brukenthal si are, la randul lui, doua subsectii:
Ce spun vizitatorii
A fost o experienta placuta! Recomand cu drag!
Mic frumos si din alt veac. Provincial si cochet.
O locatie extraordinara si amenajata exceptional, de un real interes pentru istoria vietii pe pamant.
Muzeul de Vanatoare ,,August von Spiess” este un muzeu national din Sibiu, amplasat in Str. Scoala de Inot nr. 4. Cladirea muzeului a fost construita pe la inceputul secolului XX, cu destinatia de locuinta, de catre colonelul August von Spiess, fost maestru de vanatoare al Curtii Regale a Romaniei. In 1975, dupa plecarea definitiva in Germania a succesorilor proprietarului, a fost trecuta in proprietatea statului roman, iar in 1976 in administrarea Muzeului Brukenthal.
Primul nucleu al colectiilor muzeale l-a constituit colectia cinegetica a Societatii Ardelene pentru Stiinte Naturale din Sibiu. La aceasta s-au adaugat ulterior ,,Colectia Emil Witting” si colectia Spiess, precum si obiecte specifice de provenienta diversa. Patrimoniul cinegetic al muzeului cuprinde: vanat cu par – 1202 piese, vanat cu pene – 150 piese, materiale complementare.
Cea mai mare parte a trofeelor a fost recoltata in perioada interbelica, dar exista si piese recoltate la sfarsitul secolului al XIX-lea. Ele provin din Carpatii Romaniei, iar multe dintre acestea au fost medaliate la expozitii si concursuri nationale si internationale.
Ce spun vizitatorii
„Sa nu il scapati din goana dupa cunoastere… Sunt exemplare foarte extraordinare, un capitol de istorie si e bine de cunoscut… „
„Este un muzeu foarte interesant si foarte ingrijit, chiar merita vizitat. Biletul a fost 10 lei/persoana (adulti).”
Turnul Dulgherilor din Sibiu este un turn construit in secolul al XIV-lea de breasla saseasca a dulgherilor in orasul Sibiu. Turnul facea partea din cea de-a treia centura de fortificatii a orasului. Turnul Dulgherilor este cel mai nordic dintre cele trei turnuri aflate pe str. Cetatii. Incinta a III-a a ansamblului fortificatiilor orasului medieval Sibiu, din care fac parte turnuri de aparare, Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor, Turn de Poarta si curtine edificate in perioada 1357-1366, a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Sibiu din anul 2004.
Ce spun vizitatorii
„Frumos conectat cu celalalt turn…o istorie a vremii respective….pret 3 lei/persoana”
„Nu stiam ca se viziteaza. Este deschis publicului din august 2020.
Intrarea la acest moment este gratis, doamna lua temperatura, toata lumea apurtat masca, doamna ne a explicat frumos ce avem de facut si cum sa vizitam turnurile. Se viziteaza primul turn, apoi se trece ajunge la celalalt turn.
De sus nu se vede f mult pt ca sunt inguste ferestrele si au si un geam sau ceva din plastic
Pe timp de vara, dupa ce urci cu masca pe fata e cald , dar astea sunt vremurile de pandemie”
„Un obiectiv turistic de neratat in Sibiu, aflat pe strada Cetatii, cea mai frumoasa din Sibiu, se spune, alaturi de Turnul Olarilor si al Archebuzierilor sau Pinzarilor.”
Castelul de lut Valea Zanelor pare creat de o echipa de pitici dintr-un basm al fratilor Grimm. Aflata la circa 40 de km de Sibiu, aceasta minune cuprinde un ansamblu de case din lut, paie si nisip.
Pe malul raului Porumbacu, la poalele maretilor munti Fagaras se afla un loc feeric, rupt din basmele populare romanesti si pazit cu mare atentie de entitati magice. Castelul de Lut Valea Zanelor este un loc de relaxare al calatorilor, un loc scaldat permanent in razele blande ale soarelui si in pastelul infinit al florilor.
Legenda spune ca taramul pe care se afla castelul era locuit de fapturi magice – zane – acestea protejeaza si in prezent locul care era candva casa lor.
Cetatea Sighisoara este centrul istoric vechi al municipiului Sighisoara, judetul Mures, Romania. Construit in secolul XII de colonistii sasi sub denumirea latina Castrum Sex si pastrat in mod aproape neschimbat pana astazi, ea este locuita si in prezent.
Pe locul in care se afla Sghisoara de astazi, se afla postul de paza militara romana Sandava, intemeiat de colonisti germani din regiunea Rinului de nord, care fusesera invitati sa se aseze in Transilvania de catre regele Ungariei, Geza al II-lea, pentru a apara granitele de est. Aici, colonistii primesc in folosinta ,,fundus regius” (,,pamant craiesc”) si se bucura de drepturi si privilegii deosebite.
Nominalizata in Lege nr. 5/2000 – in suprafata de 180 ha urca, din limita nordica marcata de bordura cascadei, pe cele doua culmi (Netedu-Buteanu – est, respectiv Culmea Balii vest) pana in creasta somitala cuprinsa intre Vf. Paltinu – vest si Vf. Iezarul Caprei – est.
Actualmente acest areal este parte a sitului ,,Natura 2000″ Muntii si Piemontul Fagaras ca si exceptionala ,,REZERVATIE FAUNISTICA ARPASEL” din imediata sa vecinatate.
Lacul Balea propriu-zis cu cei 46. 508 m. p. si adancimea de 11, 35 m este cel mai mare lac al masivului fiind situat la altitudinea de 2034 m. Apa rece, limpede si bine oxigenata formeaza un biotop propice dezvoltarii salmonidelor.
Cascada Balea este cea mai spectaculoasa cadere de ape din intregul lant al Carpatilor Meridionali. Clima de tip alpin este rece, inregistrand o temperatura medie anuala de 0 grade Celsius si 1200 de mm precipitatii medii anuale.
Transfagarasanul (oficial numerotat DN7C) este o cale rutiera de circulatie din Romania, care incepe in comuna Bascov, judetul Arges de langa orasul Pitesti, in directia orasului Curtea de Arges si se termina la intersectia cu drumul DN1 intre Sibiu si Brasov, in apropierea comunei Cartisoara, cu o lungime de 151 km, traversand pe axa nord-sud Muntii Fagaras. Portiunea de la barajul Vidraru pana la Cartisoara traverseaza un teren montan la altitudini mari si a fost construita in perioada 1970-1974, pe o lungime de aproximativ 91 km.
Pana la construirea barajului si lacului de acumulare Vidraru, in 1965, de-a lungul caruia DN7C se desfasoara pe aproape 20 km, a existat un drum de pamant si o linie de mocanita ce lega comuna Capataneni de vechiul sat Cumpana (astazi acoperit de ape, in apropierea caruia s-a construit actuala cabana Cumpana).
Cetatea Slimnicului sau Stolzenburg a fost construita in secolul al XIV-lea. Cetatea fortificata are turnuri, capela, bastion, turn de poarta si anexe.
Cetatea faraneasca din Slimnic face parte din categoria cetatilor de refugiu, care au precedat, ca forma de protejare a comunitatii satesti, fortificarea bisericilor. Este asezata pe platoul unui deal, la sud-est de localitate, silueta sa impresionanta devenind un simbol al acesteia.
Cetatea taraneasca din Slimnic exista in prima jumatate a secolului al XIV-lea, cand pe latura sa nordica a fost construita o capela gotica la parterul actualului turn al clopotelor. In a doua jumatate a aceluiasi secol, in curtea cetatii a inceput ridicarea unei constructii cu 3 nave, probabil o biserica, ce nu a fost terminata niciodata si care impartea incinta in doua parti inegale. In secolul al XV-lea cetatea a fost extinsa, cuprinzand tot platoul dealului, deasupra capelei au fost construite turnul clopotnita si o incapere pentru preot.
In prima jumatate a secolului al XVI-lea cetatea a fost extinsa si adaptata evolutiei armelor de foc, iar in fata turnului sudic a fost construita o mica incinta: ,,curtea fantanilor”. Ca urmare a distrugerilor din secolul al XVI-lea si de la inceputul secolului al XVIII-lea, in 1717 au inceput lucrari de reconstructie a cetatii, abandonate in 1719 din cauza unei epidemii de ciuma. In secolul al XIX-lea cetatea a fost folosita sa sursa de materii prime pentru alte constructii ale comunitatii. Wikipedia
Ce spun vizitatorii
„In secolul XVI, Sibiul si Mediasul erau doua importante cetati din sudul Transilvaniei, iar calea de legatura intre cele doua era mereu amenintata de atacurile inamicilor. Astfel, la mijlocul secolului, in mai multe etape, a fost ridicata cetatea de la Slimnic pe drumul intre Sibiu si Medias. Aceasta era un amplu ansamblu de arhitectura militara prevazut cu turnuri de aparare. In interiorul cetatii se afla si o mica capela gotica, singura de altfel care mai poate fi admirata azi; biserica hala care urma sa fie ridicata nu a fost niciodata terminata datorita nenumaratelor atacuri asupra cetatii.”
Cu toate ca starea de urgenta s-a incheiat, atunci cand mergi in vacanta, este inca necesar sa te protejezi. Pentru a te bucura de o vacanta linistita si pentru a nu te expune unor riscuri inutile, este esential sa:
Sibiul este o zona bogata in constructii istorice, peisaje pline de farmec si atractii care te vor incanta. Alege aceasta destinatie pentru viitoarea ta vacanta si nu vei fi dezamagit!
Daca te cazezi la Casa Dives, ajungi cu masina intr-o ora unde vrei in Transilvania.
Coduri reducere, acceptam toate tipurile de vouchere de vacanta, rezervare gratuita
Comentarii reale. Piscina incalzita la 30 de grade, ciubar jacuzzi cu apa calda de izvor si vedere la padure, masaj de realxare, traseu calare, plimbare cu trasura, ponei pentru copii, atv, buggy, drumeție, airsoft, camere cu acces la internet wireless la hiper viteza, licori traditionale, Punct Gastronomic Local, Via Transilvanica, biblioteca cu zeci de carti, serialele si filmele Netflix + Disnay, parcare in curtea pensiunii.