Obiective Turistice Hunedoara. Judetul Hunedoara este si va ramane o destinatie turistica cu un potential imens. Printre cele mai frumoase din tara (unele unice), determinate de istoria, traditiile si relieful spectaculos. Hunedoara este un județ aflat în regiunea Transilvania, în România. Județul face parte din Regiunea de dezvoltare Vest iar reședința acestuia este municipiul Deva.
Este cetatea medievala a Hunedoarei, pe locul 2 in topul celor mai inspaimantatoare cladiri din lume.
Dateaza secolul XIV cand reprezenta o fortificatie de forma elipsoidala, cu ziduri 2 m formate din calcar si piatra de rau.
In secolul XV, dupa 1440, Ioan(Iancu) de Hunedoara initiaza constructii de mare amploare vizand transformarea cetatii intr-un castel.
Cuprinzand: 2 ziduri de curtina in jurul vechii cetati, cu creneluri la partea superioara. Flancate de turnuri circulare (Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor, Turnul Buzdugan) si turnuri rectangulare.
Turnurile circulare cu parter de zidarie si 1-2 nivele aveau zone de locuit si/sau zone de aparare.
Turnul Buzdugan are un singur nivel de aparare si este pictat in fresca la exterior cu motive geometrice.
Turnurile rectangulare (turnul vechi de poarta, turnul nou de poarta) erau prevazute cu intrari carosabile si niveluri de aparare.
Un punct de interes in castel il reprezinta fantana, sapata in spatiul dintre curtina veche si cea noua.
Dupa 1446, Ioan de Hunedoara devenit guvernatorul regatului Ungariei, modifica planurile de edificare.
Palatul propriu-zis, amplasat pe latura vestica, este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala. O alta constructie unica de factura militara este reprezentata de galeria si turnul ,,Nu te teme”.
Turnul propriu-zis, alcatuit din 5 niveluri de aparare, este prevazut cu deschideri pentru arme.
Legatura cu castelul este asigurata prin intermediul unei galerii suspendate, lunga de peste 33 m, galerie ce se sprijina pe stalpi masivi, din calcar dolomitic.
A doua faza de constructie inceteaza o data cu moartea lui Ioan de Hunedoara.
Dupa 1458, se initiaza lucrari, in zona nordica a castelului, rezultand asa numita aripa Matia.
Finalizarea lucrarilor la castel inceteaza in jurul anului 1480, monumentul fiind comparabil cu castelele din vestul Europei, prin amploare si fast.
In secolul XVII, principele Gabriel Bethlen, modifica in spiritul vremii, parti din castel, modificari dictate atat de necesitati civile cat si militare.
Se construieste pe latura estica, compus din doua niveluri, respectiv camere de locuit si o sufragerie. Se reamenajeaza Sala Dietei si Capela, se deschide un pasaj de legatura intre aripa Bethlen si aripa Matia.
Lucrarile de factura militara sunt reprezentate de construirea Turnului Alb si a Terasei de Artilerie. Se construieste curtea husarilor, spatiu care adapostea locuintele administatorului, ale functionarilor, casa ogarilor si depozitele pentru hrana si fanat.
In sec XIX au loc ample lucrari de restaurare, iar castelul ia infatisarea de azi.
Situata pe Dealul cetatii, la 371m altitudine, rezervatie naturala din 1988;
A fost construita pe urmele unei fortificatii daco-romane in jurul anului 1250 cu rol de aparare; accesul se poate face pe jos sau cu telecabina. Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania.
Din punct de vedere al lungimii 278 metri si a diferentei de nivel 158 metri este primul din Europa.
Pana in 1687 cand a fost ocupata a doua oara de trupele austriece. Cetatea a fost proprietatea familiei Hunedorestilor, Francisc Gesthy si principilor Transilvaniei.
Aceasta era asediata deseori de iobagi, culminand cu asediul din timpul rascoalei din 1784 condusa de Horia, Closca si Crisan.
In 1817 este restaurata de imparatul Francisc I. In timpul revolutiei de la 1848, cetatea este ocupata de o garnizoana de soldati austrieci.
Fiind distrusa de o explozie a depozitului de munitie.
In decursul anilor cetatea a suferit mai multe reparatii si transformari.
Ultima restaurare incepand in 2005 dar neterminata nici in prezent din lipsa de fonduri. Cetatea poate fi vizitata in orice anotimp.
Merita efortul de a o vizita deoarece panorama este deosebita.
In apropiere de Hateg, fiind cea mai veche biserica din Ro in care slujbele se tin neintrerupt de 7 secole.
Nicolae Iorga a numit-o ,,fara pereche in toata romanimea”, si pe buna dreptate si-a castigat denumirea.
Datorita particularitatilor sale deosebite si unice, biserica pare a fi cel mai ciudat edificiu din Tara Hategului. Constructia este ridicata din piatra provenind de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza.
Biserica de la Densus este obiectul multor controverseale cercetatorilor si oamenilor de stiinta.
Unii sunt de parere ca ar fi mausoleul in care ar fi fost incinerat generalul roman care a fost ucis de daci.
Parerile din urma sunt sustinute prin prezenta unui element total neobisnuit pentru o biserica ortodoxa: altarul de aici nu este construit pe partea de est.
Altii spun ca ar fi un templu roman crestinizat, fiind si prima biserica de pe teritoriul Daciei stravechi. Hramul Bisericii din Densus este in ziua Sfantului Ierarh Nicolae, pe 6 decembrie.
Originea in secolul XIV, ctitorita pe rand de Sf Nicodim, Domnita Zamfira si Parintele Arsenie Boca(„Sfantul Ardealului”).
Manastirea Prislop se afla in Tara Hategului, la 10 kilometri de orasul Hateg. In secolul al XVII-lea, in apropiere de biserica, un calugar pe nume Ioan si-a sapat o chilie in stanca deasupra paraului care trece prin actuala curte a manastirii.
Sihastrul, despre care se spune ca a fost ucis de doi vanatori, a fost canonizat in anul 1992, ca sfantul Ioan de la Prislop.
In 1948, Arsenie Boca a devenit staretul manastirii. Tot el fiind cel care a organizat cele mai ample lucrari de restaurare a monumentului. Prislop a devenit ulterior o manastire de maici. Arsenie Boca a ramas ca duhovnic pana in 1959, cand comunistii au risipit obstea si i-au stabilit parintelui domiciliul fortat la Bucuresti.
Manastirea a fost reinfiintata abia in 1976. In 1989, fostul staret Arsenie Boca a murit si a fost inmormantat la Prislop.
De atunci, manastirea a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Transilvania.
Pentru crestinii ortodocsi din tara si in ultima vreme si de peste granite.
Manastirea Prislop are doua hramuri, unul pe 8 mai, cand e sarbatorit Sfantul Ioan Evanghelistul. Iar al doilea pe 14 septembrie, de Ziua Crucii.
In zilele de sarbatoare, numarul celor care ajung la Prislop depaseste 50.000 de oameni. Cei mai multi dintre pelerini vin aici pentru a se ruga la mormantul parintelui Arsenie Boca.
,,Se vorbea despre dansul ca e facator de minuni si ca poate vedea in sufletele si in gandurile oamenilor. Avea un dar exceptional de la Dumnezeu.”
Situata in satul Gradistea Muncelului, muntii Orastiei.
Cele sase fortarete dacice pentru aparare si protectie impotriva cuceririi romane. Sarmizegetusa Regia, Luncani – Piatra Rosie, Costesti – Blidaru, Costesti – Cetatuie, Capalna si Banita si fac acum parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.
A fost capitala Daciei preromane; este cea mai mare dintre fortificatiile dacice, aflata pe varful unei stanci, la 1.200 de metri inaltime, fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac.
Sarmizegetusa Regia este cel mai vechi si cel mai important monument pe care romanii il au in acest moment. In acest moment, din intregul oras (intins pe 14-17 hectare) este descoperit doar 5%.
Pana acum nu a fost posibila descoperirea a mai mult din cauza ca Sarmizegetusa Regia este ingropata sub rezervatia naturala Gradistea Muncelului – Cioclovina.
Capitala statului dac, ridicata la jumatatea secolului 1 i.d.Hr, cuprindea in aria sa cetatea, zona sacra si asezarea civila.
Zidul cetatii a fost ridicat in tehnica obisnuita „murus dacicus” ce inconjura un mamelon cu cota de 1200 m, respectand configuratia terenului.
Fortareata, un patrulater alcatuit din blocuri masive de piatra (murus dacicus), a fost construita pe cinci terase, pe o suprafata de aproximativ 30.000 m2. Sarmizegetusa continea deasemenea o zona sacra.
Printre cele mai importante si mari sanctuare circulare dacice se afla si Calendarul Circular.
Zidul cetatii avea 3 m grosime si o inaltime de 4 – 5 m , forma de hexagon cu laturile inegale. In apropiere, spre vest, se afla, pe o suprafata de 3 km, o intinsa asezare civila, in care se observa foarte multe locuinte, ateliere, magazii, hambare, rezezervoare de apa.
La 100 m est de cetate, pe doua terase, se gaseste zona sacra, la care ajungem pe un drum pavat cu lespezi de calcar. In acest spatiu au fost amplasate sanctuare de tip rectangular(7-8) si circular(2).
Se remarca si pavajul de andezit sub forma unui soare(soarele de andezit) cu razele compuse din segmente de cerc.
Alaturi de rolul sau ritualic, de platforma pentru sacrificii animale sau poate chiar umane, ansamblul indeplinea functiunea de cadran solar.
Obiectele de dimensiuni reduse, gasite la Gradistea Muncelului sunt de forme si dimensiuni diferite. Ies in evidenta un vas cu o inscriptie cu litere ale alfabetului latin, ,,DECEBALVS PER SCORILO”. Niste blocuri de calcar cu litere grecesti si monedele din aur cu inscrisul ,,KOSON” si bratarile dacice.
Civilii locuiau pe langa fortareata, pe terasele construite in josul muntelui. Nobilimea dacica avea apa in rezidentele lor, adusa prin tevi ceramice. Inventarul arheologic gasit la sit dovedeste ca societatea Dacica avea un standard inalt de viata.
Asezarea civila, formata din cartiere, ce se intindea pe zeci de terase constituite cea mai mare locuire dacica compacta cunoscuta.
Aici se aflau ateliere, depozite, instalatii de captare si distribuire a apei potabile. Capitala Daciei a atins apogeul sub Decebal, regele dac infrant de Imperiul Roman in timpul domniei imparatului Traian.
Dupa infrangerea dacilor, cuceritorii au stabilit o garnizoana militara acolo si au inceput sa darame cetatea. Noua capitala romana, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost construita la o distanta de 40 km de Sarmizegetusa Regia.
Imparatul Hadrian, voia ca noua capitala construita de Traian sa fie perceputa ca o continuatoare a celei dacice, de aceea i-a si adaugat numele de Sarmizegetusa.
Astazi, pe locul Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se afla localitatea Sarmizegetusa, din judetul Hunedoara.
Situata pe un platou din varful unui deal la 832 m altitudine si aflat pe teritoriul comunei Bosorod din Muntii Orastiei.
Doar pe latura estica se putea ataca, fiind inconjurata de prapastii. Cetatea Piatra Rosie avea rolul de a apara capitala statului dac centralizat condus de Burebista, Sarmizegetusa Regia, de un eventual atac dinspre nord.
Apartine de satul Costesti, aflat in comuna Orastioara de Sus si este cea mai importanta veriga a ansamblului de aparare din Muntii Orastiei, fiind amplasata pe un deal, la 705 m altitudine, si avand perspectiva catre Valea Muresului si catre Sarmisegetusa Regia, cetatea controla drumul antic de acces catre aceasta.
Sistemul de fortificare al Cetatii Blidaru era format din trei turnuri de paza la est si nord-est de Blidaru, pe platoul Faeragului si Gradina Faeragului (558 m altitudine). Alte turnuri care supravegheau imprejurimile de pe Curmatura Faeragului, de la Poiana Popii, Sesul Ciorii si Poiana lui Mihu.
De pe versantul nord-vestic, turnul rectangular de la Poiana Pertii completa sistemul defensiv. A fost mai bine conservata ca celelalte.
A fost construita langa satul Costesti, comuna Orastioara de Sus din judetul Hunedoara. Platoul superior al dealului unde este asezata cetatea are 514 m altitudine.
Trecutul cetatii este vag, nu se cunoaste numele sau din vechime, ci doar faptul ca era o cetate puternica cu caracter defensiv.
Ce avea la baza o mare asezare civila, ce reprezenta resedinta obisnuita a regilor daci transilvaneni.
Costesti-Cetatuie este cunoscuta in istorie si pentru rolul pe care l-a avut in apararea drumului ce ducea spre cetatea Sarmisegetusa Regia.
Se situeaza pe raza localitatii Sasciori, la aproximativ 20 km de Sebes, pe drumul national 67C; fortificatia avea rolul de a apara Muntii Orastiei, unde se afla inima regatului dac.
Cel mai probabil, aceasta a fost construita la sfarsitul domniei lui Burebista (82-44 i. Hr.). Zidurile sale au fost partial daramate de catre daci, dupa ce romanii le-au impus acest lucru ca o conditie de pace dupa primul razboi daco-roman (101-102 d. Hr.), insa acestea au fost distruse total dupa cel de-al doilea razboi daco-roman, in anul 106 d. Hr.
Singura constructie ale carei urme raman distincte si azi este turnul de la intrare, folosit ca locuinta.
Pozitia geografica, a fost un punct strategic multe sute de ani, fiind unul dintre punctele de control si aparare a accesului din sud prin Defileul jiului, catre Transilvania.
Bastioane importante construite dupa tehnica si materiale asemanatoare cu cele folosite la constructia cetatilor dacice din muntii Sebesului.
Cetatea dacica a fost descoperita cu ocazia sapaturilor sistematice din 1961 – 1962. Fiind vorba de o stinca izolata cu pante foarte abrupte, accesul era posibil numai pe latura de nord.
Daca vechea capitala a Dacieipreromane se situa in Muntii Orastiei la o altitudine de 1.200 m, Sarmizegetusa Romana era amplasata pe un teren aproape ses, in bazinul Hategului, la cota 531 m.
Orasul se afla la aproximativ 8 km departare de trecatoarea care face legatura intre Banat si Transilvania si care purta in antichitate numele de Tapae, astazi „Portile de Fier ale Transilvaniei”.
Alegerea amplasamentului pentru intemeirea orasului s-a facut in baza avantajelor strategice si economice, cu Muntii Retezat la sud si Muntii Poiana Rusca la nord, constituiau bariere naturale greu de strabatut pentru eventualii atacatori.
Teritoriul metropolei se intindea de la Tibiscum la Micia, pana la intrarea Jiului in defileu, un teritoriu propice in care capitala s-a putut dezvolta in liniste, fiind aparata de castrele Tibiscum, Voislova, Micia si Bumbesti.
Prin Ulpia Traiana trecea drumul imperial care venea de la Dunare si facea legatura cu extremul nord al provinciei.
Sarmizegetusa Ulpia Traiana a fost construita in anii 101-102 drept garnizoana romana. Dupa cucerirea Daciei, in 106, aceasta garnizoana devine oras – capitala noii provincii romane.
Declinul sau a inceput in jurul anilor 255 si a fost parasita de romani in timpul invaziei hunilor.
Sunt unice in lume pentru forma si modul de lor constructie.
Izvorul termal a fost folosit inca de pe vremea dacilor. Totusi dupa cucerirea Daciei, romanii le-au transformat complet. Au marit bazinul si apoi au construit o retea de captare a apei, din tuburi de teracota.
Complexul Germisara era vestit in Imperiul Roman pentru vindecarile miraculoase ale celor care veneau aici. Dovezile sunt placutele votive din aur cu mesaje de r.ecunostinta pentru vindecare descoperite in zona.
Astazi, Baile termale romane sunt in centrul statiunii. La exterior arata ca o groapa, cu o circumferinta de 90-95 m. Dupa ce ai cobarat treptele sapate in peretii de travertin vei vedea direct ingeniozitatea romanilor-lacul termal amenajat chiar in centru. Baile arata ca un mic Coloseum subteran.
Trenuletele cu abur destinate initial transportului de carbuni sau carbuni sunt acum foarte cautate de turisti romani si straini deopotriva. Plimbarea cu aceste mijloace de transport este o experienta care nu numai ca te va racori, dar iti va aduce privelisti de neuitat si vei simti mai bine senzatiile trecutului.
Daca vorbim de Mocanita care circula intre localitatile Brad-Criscior, merita sa stii ca este una dintre cele mai importante 7 mocanite din Romania (alaturi de cea de pe Valea Vaserului, Sovata, Covasna, Abrud-Campeni, Comandau si Moldovita).
Este prima linie a SC Cai Inguste Feroviare, inaugurata in 1907. Scopul ei era de a transporta carbune initial, iar in 2001 a fost inclusa in circuitul turistic.
Aproape 7 km de plimbare cu Mocanita iti vor face vacanta de iulie, in judetul Hunedoara mai colorata.
Daca te cazezi la Casa Dives, ajungi cu masina intr-o ora unde vrei in Transilvania.
Coduri reducere, acceptam toate tipurile de vouchere de vacanta, rezervare gratuita
Comentarii reale. Piscina incalzita la 30 de grade, ciubar jacuzzi cu apa calda de izvor si vedere la padure, masaj de realxare, traseu calare, plimbare cu trasura, ponei pentru copii, atv, buggy, drumeție, airsoft, camere cu acces la internet wireless la hiper viteza, licori traditionale, Punct Gastronomic Local, Via Transilvanica, biblioteca cu zeci de carti, serialele si filmele Netflix + Disnay, parcare in curtea pensiunii.