Via Transilvanica este un traseu de drumetii Tematice din Romania, cu o lungime totala de 1.262 de kilometri, care incepe la Putna, Suceava, strabate 10 judete si se termina la Drobeta Turnu-Severin. Drumul promoveaza diversitatea culturala, etnica, istorica si naturala a Transilvaniei, Bucovinei si Banatului montan.
Trasaeul prin județul Alba. Are o lungime de 140 de kilometri şi trece prin zone şi localităţi din Valea Lungă, Blaj, Cergău, Ohaba, Berghin, Ciugud, Alba Iulia, Sebeş, Pianu, Săsciori, Cugir, după care ajunge în judeţul Hunedoara.
Odata cu finalizarea amenajarii traseului si lansarea tronsonului din Alba, pe data de 8 octombrie va avea loc si deschiderea oficiala Via Transilvanica. Evenimentul se va desfasura in Piata Cetatii din Alba Iulia si va avea un targ, ateliere, expozitii si concerte. Oricine va pasi in Piata Cetatii incepand cu ora 10.00 si pana la orele 23.00 se va bucura de experiente inedite, gandite si pregatite pana la ultimul detaliu de Asociatia Tasuleasa Social.
Traseul ajunge la final dupa o perioada de 4 ani si jumatate, ani ce se numara in kilometri, judete, regiuni, borne si pasi. Fratii Useriu, impreuna cu echipa Tasuleasa Social, au lucrat la amenajarile acestui traseu, ce infrateste Putna de Drobeta-Turnu Severin, urmand ca luna viitoare, pe 8 octombrie, sa lanseze oficial traseul in intregime. Odata cu aceasta lansare, va deveni oficial primul traseu de lunga distanta din Romania, care traverseaza tara in diagonala, din nord-est, pana in sud-vest la Dunare. Astfel tara noastra se va alatura tarilor care au trasee celebre care genereaza milioane de turisti anual.
Pana in prezent, a adunat turisti de ordinul miilor, atat romani cat si straini, inca din faza de constructie a traseului.
„Romania si Transilvania beneficiaza de o diversitate incredibila, care cumva a stat ascunsa. Fiecare comunitate are de oferit o experienta absolut memorabila, atat pentru ospitalieri, pentru ca drumetii vin cu povestile de pe tot traseul cand ajung intr-o comunitate noua, dar si pentru drumeti deoarece aceste comunitati de care niciodata nu au auzit, dintr-odata isi arata atat de multe fete care trebuie doar descoperite.” – Alin Useriu, creatorul Via Transilvanica.
Program
10.00 – Deschiderea targului din Piata Cetatii;
11.00 – Lansarea tronsonului judetul Alba;
12.00 – Concert Ada Milea si Bobo Burlacianu;
12.30 – Ambasadorii proiectului si personalitati celebre ce sustin proiectul vor semna ultimele borne kilometrice;
14.30 – Discutii, proiectii si prezentari in Muzeul Principia din Piata Cetatii, si lansare de carte „Via Transilvanica” de Voicu Bojan;
19.40 – Inaugurarea oficiala a traseului ;
20.00 – Concert: Urma, Vita de Vie, Subcarpati.
Printre ambasadorii si sustinatorii proiectului se numara si: Marcel Iures, Marius Manole, Andreea Esca, Pavel Bartos, Dragos Bucurenci, Amalia Enache, Horia Tecau, William Blacker, Mihaela Miroiu, Charlie Ottley, Nicolae Al Romaniei, Alina Maria de Roumanie, Toma Coconea, Tibi Useriu, Eduard Schneider, Mirela Pop, Mircea Bravo, Ion Barbu, Andi Moisescu, Ada Milea etc.
Terra Dacica este denumirea traseului ce traverseaza judetele Alba si Hunedoara, ambele judete incarcate cu istorie veche si recenta a tarii noastre, sub greutatea careia, orasele de o importanta majora, se intind lenese cu cetatile lor regale, medievale sau dacice, antice, se insira de-a lungul vaii Muresului si al podisului Tarnavelor cu ale sale podgorii, salutand Apusenii si serpuind catre Retezat, reflectand tot mai tare radacinile poporului roman, pana cand intra pe la Poarta de Fier a Transilvaniei, in judetul Caras-Severin.
Via Transilvanica 2022
Traseul a fost lansat in Piata Cetatii din Alba Iulia, in anul 2018. Acum, dupa patru ani si jumatate, ne reintalnim in cetate, sa sarbatorim 1.400 de km din drumul care uneste, intr-o singura zi! Suntem chiar in inima Terrei Dacica si te asteptam sa vezi standul acestei regiuni, unde diversi producatori din Cugir iti vor prezenta pileusul dacic sau diferite produse din piele sau metal, iar domnul Lae Pecu isi va aduce o bucatica din brutaria lui, ca oamenii sa-ii poata gusta produsele. Suntem siguri ca nu gaseam pe nimeni mai potrivit decat cei de la Centrul Cultural Cugir, sa spuna povestea mostenirii dacice. Iar pentru cei care vor sa cunoasca si o bucatica din Hunedoara, ii pot gasi pe cei de la Tara Hategului – Retezat Destinatie de Ecoturism, prietenii nostri care vor sa schimbe turismul in Romania, pe cei de la Geoparcul International U N E S C O Tara Hategului, Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina si konservaria.ro, care vor avea propriul lor stand. Te asteptam la eveniment!
Proiectul Via Transilvanica
Pentru a marca finalizarea tronsonului de la Alba si deschiderea oficiala a traseului in intregime, Alin si Tibi au plecat pe traseu. Ei si-au propus sa parcurga, pentru prima data, drumul in intregime, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, urmand sa ajunga pe data de 6 la Alba-Iulia.
Alin Useriu a plecat singur pe traseul la inceputul lunii august, iar Tibi a pornit cu o echipa de 10 oameni, la inceputul lui septembrie. Astfel, cel din urma se afla in prima alergare.
Daca la inceput alergau alaturi de Tibi 10 persoane, acum au ramas doar jumatate care vor duce drumul pana la final.
Tibi il va ajunge pe Alin din urma in ultima zi de traseu si o vor parcurge impreuna, de asemenea alaturi de doi biciclisti, Sergiu Paca si Traian Deleanu, care si ei fac traseul integral.
Le uram „Cale buna!”
Istoric Via Transilvanica
Omul a avut dintotdeauna nevoie de povesti care sa dea un sens vietii. Traseul aduce calatorului oportunitatea de a descoperi: personaje noi, povesti, locuri, si chiar pe sine si creeaza o experienta autentica, care poate imbogati si vindeca sufletul si mintea.
Primul traseu de lunga distanta din Romania, este „drumul care uneste” Putna de Drobeta-Turnu Severin si dezvaluie 2.000 de ani de istorie a Transilvaniei. Este un proiect al organizatiei Tasuleasa Social, ONG cu sediul in Pasul Tihuta, in judetul Bistrita-Nasaud, care desfasoara actiuni cu caracter educational, social, de mediu, cultural.
Scopul este de a reinventa turismul (din zona rurala) a Romaniei, de a facilita accesul calatorilor la comunitatile de pe traseu si la povestile lor, ajutandu-le sa se dezvolte in mod sustenabil si responsabil.
Daca te cazezi la Casa Dives, ajungi cu masina intr-o ora unde vrei in Transilvania.
Coduri reducere, acceptam toate tipurile de vouchere de vacanta, rezervare gratuita
Comentarii reale. Piscina incalzita la 30 de grade, ciubar jacuzzi cu apa calda de izvor si vedere la padure, masaj de realxare, traseu calare, plimbare cu trasura, ponei pentru copii, atv, buggy, drumeție, airsoft, camere cu acces la internet wireless la hiper viteza, licori traditionale, Punct Gastronomic Local, Via Transilvanica, biblioteca cu zeci de carti, serialele si filmele Netflix + Disnay, parcare in curtea pensiunii.