Datarea acesteia, dupa izvoarele istorice existenten ne spune despre aceasta ca existand deja la inceputul secolului al XIII-lea construita probabil, ca dealtfel si alte constructii similare din Transilvania, intr-un punct strategic de aparare impotriva popoarelor migratoare, in speta mongolii,a caror atacuri se intensificasera in acea perioada.
Prima mentionare a cetatii o avem in anul 1266 intr-un document emis de Stefan al V-lea in care se vorbeste despre o batalie care a avut loc la poalele cetatii.
Este clar ca ea a fost ridicata mult mai repede unii istorici vorbind si despre posibilitatea ca ea sa fi fost ridicata pe ruinele unei cetati dacice.
Rolul cetatii era atat de resedinta feudala cat si de punct de supraveghere si aparare a vaii Muresului.
Cetatea Devei este atestata documentar in 1269. Monument istoric, devenit simbol al Devei, cetatea, in forma pe care o are in prezent, este un punct important turistic, starnind interesul vizitatorilor atat prin ruinele ei cat si prin pozitia sa care domina orasul.
Cetatea Devei a fost aproape tot timpul in stapanire regatului Ungariei dar au fost si esceptii cum a fost cazul perioadei de dupa anul 1444 cand regale Ungariei Vladislav I–ul o daruieste lui Iancu de Hunedoara, in stapanirea familiei acestuia fiind aproape 100 ani!
Monument istoric si de arhitectura laica, Cetatea Devei a fost construita la mijlocul secolului XIII pe Dealul Cetatii, pe locul unei asezari dacice de tip oppidum si este mentionata documentar cu numele de ,,Castrum Deva”.
Zidurile cetatii au fost asediate deseori de taranimea iobaga culminand cu asediul din 1784 in timpul rascoalei lui Horia, Closca si Crisan.
La sfarsitul sec. XIII, Cetatea a fost lasata in parasire pana in 1817 cand a fost restaurata de imparatul Francisc I. In timpul revolutiei de la 1848, Cetatea a fost ocupata de o garnizoana de soldati austrieci fiind distrusa in urma exploziei depozitului de munitii.
Complexul Cetatii consta din edificiul central de pe culmea dealului si din trei incinte prevazute cu porti si intarite cu turnuri de aparare si contraforturi.
Daca te cazezi la Casa Dives, ajungi cu masina intr-o ora unde vrei in Transilvania.
Coduri reducere, acceptam toate tipurile de vouchere de vacanta, rezervare gratuita
Comentarii reale. Piscina incalzita la 30 de grade, ciubar jacuzzi cu apa calda de izvor si vedere la padure, masaj de realxare, traseu calare, plimbare cu trasura, ponei pentru copii, atv, buggy, drumeție, airsoft, camere cu acces la internet wireless la hiper viteza, licori traditionale, Punct Gastronomic Local, Via Transilvanica, biblioteca cu zeci de carti, serialele si filmele Netflix + Disnay, parcare in curtea pensiunii.