Cazare Transalpina cu Piscina. Drumul si-a luat numele de „Transalpina”, cum era numita in vechile harti din Transilvania. E supranumit „Drumul Regelui”, pentru ca Regele Carol al II-lea, dupa ce l-a reconstruit, in anul 1935, l-a inaugurat parcurgindu-l el insusi impreuna cu familia regala.
Desi este mai inalta mult mai veche si mai frumoasa decat Transfagarasanul, este mai putin cunoscuta pentru ca, Transalpina, cu toate ca este catalogat drum national, DN 67c (partial), nu a fost pana in 2009 niciodata asfaltata.
Transalpina a fost construita de armatele romane in drumul lor spre Sarmisegetusa, pavata cu piatra de Regele Carol al II-lea dupa 1930 si reablitata de nemti in al II-lea razboi mondial dupa care a fost data uitarii de autoritatile romane.
Faptul ca a fost uitata si a devenit un drum greu de parcurs cu masini normale a ajutat Transalpina sa-si pastreze neatinsa salbaticia si farmecul aparte pe care putine locuri din tara il mai au. Este printre putinele drumuri din tara pe care se poata ajunge cu masina pana la nori si chiar deasupra lor.
Soseaua Transalpina este un drum aflat inca in reabilitare. Firma care a inceput lucrarile in 2008 a intrat in insolventa si este in proces cu Statul Roman care doreste rezilierea contractului si organizarea unei noi licitatii pentru finalizarea lucrarilor.
In 2018 Transalpina era asfaltata (cel putin un strat de asfalt) in proportie de peste 99 %. Portiunea Novaci – Ranca este integral asfaltata si reabilitata. Portiunea cea mai frumoasa a Transalpinei dintre Ranca si Obarsia Lotrului este asfaltata dar inca mai sunt de realizat lucari de stbilizare a versantilor.
Incepand cu 18 Octombrie 2020 Transalpina a fost inchisa circulatiei rutiere intre Ranca si Lacul Oasa.
Este un drum national din Muntii Parang, in Carpatii Meridionali. Este cea mai inalta sosea din Romania, avand punctul cel mai inalt in Pasul Urdele (la 2.145 m).
Drumul face legatura intre orasele Novaci din judetul Gorj si Sebes din judetul Alba. Fiind un drum montan, este inchis pe perioada iernii.
Transalpina strabate patru judete – Gorj, Valcea, Sibiu, Alba – traversand Muntii Parang de la sud la nord. Altitudinea cea mai mare avand-o pe o portiune de aproximativ 20 de km, in judetul Valcea.
Unde se prezinta ca o „sosea de creasta”, trecand la mica departare de varfurile Dengheru (2.084 m), Papusa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) si Muntinu (2.062 m).
Transalpina este cel mai inalt drum rutier din Romania cat si din intregul lant al Muntilor Carpati. Atat din tara cat si din afara ei, atingand altitudinea maxima (2145 m) in Pasul Urdele.
Transalpina traverseaza Muntii Parang de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului. Leaga Localitatea Saliste din Jud. Sibiu de Localitatea Novaci din Jud. Gorj.
Transalpina este unul dintre cele mai fascinante drumuri din Romania si din sud-estul Europei. Poate fi, totodata, un excelent obiectiv turistic atat pentru straini, cat si pentru romani.
Un drum prin nori de-aproape 2000 de ani. Povestea drumului Transalpina a inceput acum mai bine de 100 de ani. Nu exista sofer care sa nu-si doreasca sa circule macar o data pe aici. Asa ca ti-am adunat cateva curiozitati despre cel mai inalt drum din Romania.
Transalpina face legatura intre regiunile istorice Oltenia si Transilvania. Se afla la peste 2.000 de metri altitudine, prin lantul muntos Parang, din Carpatii Meridionali. Totodata, punctul cel mai inalt este Pasul Urdele, situat la altitudinea de 2.145 de metri.
Denumirea Transalpina a fost, initial, o poteca de munte. Folosita de catre pastorii din Marginimea Sibiului pentru a traversa muntii cu turmele de oi in Tara Romaneasca. Nu se stie exact cine a inceput constructia soselei, insa exista doua variante plauzibile.
Fie soseaua a fost construita si pietruita de germani in timpul Primului Razboi Mondial, din ratiuni militare, fie constructia Transalpina a fost inceputa de familiile de localnici din zona, la inceputul secolului al XIX-lea. Altfel, Transalpina a fost reconstruita dupa Primul Razboi Mondial in perioada 1934-1939 si data in folosinta in anul 1939.
Cel care a inaugurat drumul a fost regele Carol al II-lea, impreuna cu fiul sau, Regele Mihai I. Acestia au parcurs intregul traseu al drumului la bordul unei masini de teren, la volan aflandu-se chiar regele Carol al II-lea.
Drumul Transalpina (DN67C) este supranumit ,,Poteca Dracului” , ,,Drumul Regelui” ori ,,Drumul regal”. Ultimele doua denumiri au fost adoptate de romani dupa inaugurarea Regelui Carol al II-lea din anul 1939.
Se mai spune ca dictatorul Nicolae Ceausescu (1918-1989) avea o pasiune pentru Transalpina, pentru ca drumul era situat la o altitudine mai mare decat Transfagarasan, cealalta sosea fabuloasa a Romaniei. Altitudinea maxima a Transfagarasanului este de 2.042 de metri.
Drumul, inchis pe perioada iernii, strabate sase masive muntoase: Cindrel, Sureanu, Lotru, Parang, Latoritei si Capatanii. Ca lungime, Transalpina are 141 de kilometri, iar localitatile si lacurile pe unde trece drumul sunt in ordine: Sebes – Petresti – Sebesel – Sasciori – Laz – Capalna – Martinie – Sugag – lacul Tau – lacul Oasa – Obarsia Lotrului – Ranca – Novaci.
Anual, in luna septembrie, pe o portiune de serpentine a DN67c intre localitatile Novaci si Ranca, se desfasoara Campionatul National de Viteza in Coasta, etapa Ranca. Transalpina (DN 67C) este un drum national din Muntii Parang, in Carpatii Meridionali.
Este cea mai inalta sosea din Romania, avand punctul cel mai inalt in Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legatura intre orasele Novaci din judetul Gorj si Sebes din judetul Alba.
Fiind un drum montan, este inchis pe perioada iernii. Transalpina strabate patru judete – Gorj, Valcea, Sibiu, Alba – traversand Muntii Parang de la sud la nord, altitudinea cea mai mare avand-o pe o portiune de aproximativ 20 de km, in judetul Valcea, unde se prezinta ca o „sosea de creasta”, trecand la mica departare de varfurile Dengheru (2.084 m), Papusa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) si Muntinu (2.062 m).
Daca te cazezi la Casa Dives, ajungi cu masina intr-o ora unde vrei in Transilvania.
Coduri reducere, acceptam toate tipurile de vouchere de vacanta, rezervare gratuita
Comentarii reale. Piscina incalzita la 30 de grade, ciubar jacuzzi cu apa calda de izvor si vedere la padure, masaj de realxare, traseu calare, plimbare cu trasura, ponei pentru copii, atv, buggy, drumeție, airsoft, camere cu acces la internet wireless la hiper viteza, licori traditionale, Punct Gastronomic Local, Via Transilvanica, biblioteca cu zeci de carti, serialele si filmele Netflix + Disnay, parcare in curtea pensiunii.