Aflandu-se aproape de nodul rutier dintre DN74 si DN75, accesul se face cu usurinta din toate directiile:
Din Alba Iulia pe DN74 pe ruta Alba Iulia – Zlatna – Abrud – Rosia Montana.
Din Cluj pe DN75 pe ruta Cluj – Turda – Baia de Aries – Campeni – Rosia Montana.
Din Oradea pe DN 76 si DN 75 pe ruta Oradea – Beius – Stei – Nucet – Campeni – Rosia Montana.
Odata cu aparitia controversatului Proiect minier de la Rosia Montana, mai exact odata cu inceperea explorarilor aurifere din 1997, proiectele de turism au fost practic inlaturate de pe agenda autoritatilor locale, mizandu-se exclusiv pe acest proiect aflat in totala contradictie cu conceptul de dezvoltare durabila, obiectiv specific fiecarei comunitati locale civilizate.
La polul opus de gandire se afla localitatile de pe Valea Ariesului, situate pe traseul Turda – Campeni si Campeni – Albac – Horea – Belis – Huedin s.md., in care turismul rural, alaturi de alte activitati specifice zonei (cresterea animalelor insotita de subventii, culegerea fructelor de padure, prelucrarea lemnului, etc.) s-a dezvoltat puternic in ultimul deceniu, reprezentand deja o solutie viabila de dezvoltare pe termen lung.
Odata cu punerea in exploatare a Proiectului minier de exploatare la suprafata prin cianurare exista riscul ca intreg turismul din Muntii Apuseni sa aiba de suferit datorita imensului baraj cu cianuri si a potentialelor infiltratii in panza freatica din intreaga zona, fiind posibila chiar o depopulare masiva a intregii zone.
Rosia Montana este o localitate raspandita pe versantii vaii Rosiei, nume capatat datorita culorii rosiatice a apei din cauza continutului ridicat in oxizi de fier. Situata la o altitudine de aproximativ 800 m, in valea Rosiei se imbina culmile domoale ale dealurilor premontane cu masivele muntoase inalte pe care se mai pot vedea urme ale exploatarii indelungate.
Muntii sunt acoperiti de paduri, pasuni sau fanete dand aspectul specific Muntilor Apuseni. O caracteristica unica a peisajului este prezenta nenumaratelor lacuri artificiale numite „tauri”.
Aceste lacuri au fost creeate initial pentru a folosi activitatii miniere iar astazi folosesc in scopuri de agrement. Exista in aceasta localitate peste 105 tauri, lacuri sau stavilare (Tarina, Taul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna etc.) rezultat al activitatii miniere.
In apropierea Rosiei Montane se afla doua formatiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului si Piatra Despicata. Piatra Corbului este situata pe Dealul Carnic la o altitudine de aproximativ 950 m iar Piatra Despicata se afla intre Dealul Carnic si Dealul Cetatii.
Dealul Cetatii este probabil cea mai importanta marturie istorica, aici putand inca fi observate galeriile si puturile din fostele mine romane. Se afla la aproximativ o jumatate de ora de mers din centrul comunei.
Aici s-au gasit 25 de table cerate care atesta existenta milenara a oamenilor in aceste locuri. Cea mai importanta este placa nr. XVIII, singura pe care este trecuta data 6 ianuarie 131 d.C. si denumirea de Alburnus Maior.
A fost descoperita in anul 1854 si in prezent se afla expusa in Muzeul Mineritului din incinta fostei exploatari miniere. Este si locul amplasarii cetatii Alburnus Maior.
Cetatea Alburnus Maior se afla pe Dealul Cetatii in apropierea fostelor exploatari romane si a reprezentat punctul de aparare al localitatii si ale exploatarilor aurifere. Aici, arheologii au descoperit locuinte, morminte, unelte pentru minerit, multe inscriptii in limba greaca si latina si 25 de table de ceara. Majoritatea din descoperirile arheologice pot fi vazute in Muzeul Mineritului.
Muzeul Mineritului se afla in apropierea fostei exploatari miniere. Aici pot fi vizitate fostele galerii romane, formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri, pot fi vazute monumente istorice si unelte pentru minerit, gasite de arheologi in ruinele fostului oras, si constructiile folosite pentru separarea aurului de piatra, numite ,,steampuri”. Acestea erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare numite ,,tauri”.
Casele vechi din secolele XVIII-XIX (monumente de arhitectura populara).
Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial. Obeliscul este amplasat in centrul localitatii si a fost ridicat in anul 1925, in memoria eroilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial. Monumentul, cu o inaltime de 4 m, este alcatuit dintr-un postament din beton, pe care se inalta soclul si obeliscul in forma de piramida, care are in terminatie 3 cruci.
Imprejmuirea este asigurata de un gard din plasa de sarma. Pe fatada monumentului se afla un inscris comemorativ: ,,1914-1918/ Inchinare lui Dumnezeu/ Cinstire eroilor neamului”.
Pe raza comunei Rosia Montana se afla doua situri geologice protejate, declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului si Piatra Despicata.
Piatra Corbului se afla in sudul comunei la aproximativ o ora de mers, pe versantul sudic al Dealului Carnic.
Rezervatia geologica ocupa o suprafata de 5 ha, la altitudini cuprinse intre 950 si 1100 m si detine acest statut din anul 1969.Formatiunile ocrotite sunt iviri masive de andezite, ce au luat forma unei cetati in ruine sau a capului unui corb, de unde si denumirea. Stancile sunt supuse unui proces intens de modelare si dezagregare.
Crestele stancilor sunt presarate cu ace si turnuri ascutite si surplombe imense ce indica locurile de unde pe parcursul timpului s-au desprins blocuri imense de roca. Numeroasele excavatii din stanca indica locurile vechilor galerii romane, astazi distruse.
In apropierea Pietrei Corbului, intre Dealul Carnic si Dealul Cetatii se afla alta formatiune geologica protejata, numita Piatra Despicata. Este formata dintr-o stanca imensa, separata de sol si formata dintr-un tip de roca nemaiintalnit prin acele locuri.
Provenienta stancii este necunoscuta. Legenda spune ca ar fi fost scapata acolo de un urias ce o transporta pe brate peste Muntii Apuseni cu mii de ani in urma.
Accesul se poate face din centrul comunei, pe un fost drum industrial.
Pentru separarea aurului de restul minereului s-au construit mori de apa numite ,,steampuri”. Debitul paraielor ce treceau pe langa exploatarile miniere era prea scazut, incat pentru punerea in functiune a steampurilor s-au construit mai multe lacuri artificiale numite ,,lacuri pentru steampuri” sau ,,tauri”. Majoritatea lor mai exista si astazi si nemaifiind utile scopului lor initial, au fost amenajate pentru piscicultura, agrement si pescuit sportiv.
Taul Mare este situat aproape de izvoarele vaii Rosia, la o altitudine de 930 m. A fost construit in anul 1908 si a primit numele de Taul Mare datorita intinderii lui pe o suprafata mai mare decat celelalte lacuri.
Taul Cornei este situat la obarsia vaii Corna, afluent direct al raului Abrud, la mica distanta de satul Corna, la altitudinea de 930 m. Taul Cornei este unul din cele mai frumoase si mai vizitate tauri din zona.
Taul Brazi este situat pe un afluent al vaii Rosia, la mica distanta de Taul Cornei la aceeasi altitudine de 930 m. Se spune ca lacul ar fi fost construit din ordinul Mariei Tereza.
Lacul este inconjurat de o poiana cu vedere spre dealurile din imprejurimi si de o padurice de brazi, de unde si denumirea.
Taul Tarinii este cel mai inalt lac din bazinul Rosiei situat la o altitudine de aproape 1000 m in apropiere de Taul Mare. Lacul este inconjurat de o tarini, de unde si denumirea, si de cateva case imprastiate prin apropiere.
Datorita pozitiei intr-un loc deschis, de pe malurile lacului se deschide o panorama spre Varful Vulcan (1263 m) declarat monument al naturii datorita formatiunilor sale carstice.
Alte lacuri din bazinul Rosiei sunt: Taul Anghel, situat in imediata apropiere de Taul Brazi la nici 100 m distanta; Taul Muntari, cel mai vechi si mai mic din zona; Taul Gaurari, aflat pe Valea Selistei un, afluent direct al Abrudului si Taul Cartus aflat putin mai jos de Taul Brazi intr-o albie ingusta.
Rosia Montana este un loc al povestilor. Printre localnici circula fel de fel de povesti despre morojnite si valve. Morojnitele se cred a fi niste fiinte ce dupa miezul noptii se dau de trei ori peste cap si se transforma intr-un animal asemanator cu veverita si care fura laptele de la vaci. Valvele se cred a fi niste stafii care pot lua diferite forme si traiesc in fostele mine si se arata din cand in cand localnicilor.
Legenda Intemeierii Rosiei spune ca aurul a fost descoperit prima data in zona de catre o femeie pe nume Cotroanta care venea cu caprele pe un deal numit Chernic. Aici a gasit un bulgare care stralucea la soare si si-a dat seama ca e de aur. Una din fostele galerii din apropierea Taului Mare a primit numele Cotroanta.
Daca te cazezi la Casa Dives, ajungi cu masina intr-o ora unde vrei in Transilvania.
Coduri reducere, acceptam toate tipurile de vouchere de vacanta, rezervare gratuita
Comentarii reale. Piscina incalzita la 30 de grade, ciubar jacuzzi cu apa calda de izvor si vedere la padure, masaj de realxare, traseu calare, plimbare cu trasura, ponei pentru copii, atv, buggy, drumeție, airsoft, camere cu acces la internet wireless la hiper viteza, licori traditionale, Punct Gastronomic Local, Via Transilvanica, biblioteca cu zeci de carti, serialele si filmele Netflix + Disnay, parcare in curtea pensiunii.