Aici am facut cunostinta cu 3 trasee magice:
Traseul lacurilor, Traseul varfurilor si Traseul stramosilor.
Aici, am dat frau liber spiritului sa se joace.
Lacul este obiectivul principal al intregii amenajari din cadrul Defileului Oasei. Incepand cu anul 1980, a fost infiintata centrala subterana Galceag, care exploateaza tot potentialul de energie pe care il detine lacul Oasa.
Barajul este traversat de cunoscuta artera Transalpina, care face legatura intre orasele Sebes si Novaci.
Merita de retinut: Lacul Oasa este cel mai mare dintre lacurile de acumulare, amenajate pe cursul raului Sebes, situat la granita judetelor Alba si Sibiu.
Mergand mai departe, pe Transalpina, se intrevede lacul Tau-Bistra, care s-a format prin ridicarea Barajului Tau, chiar la confluenta raurilor Sebes si Bistra, in Cheile Taului.
Transalpina se continua cu Barajul Obreja de Capalna care valorifica energia creata de raul Sebes.
Bonus! Ca sa-ti intaresti puterile pentru urmatoarea calatorie magica, viata iti pune la dispozitie mancare din belsug: kurtos, gogosi, clatite si ce mai vrei tu.
Intr-un zambet, Radu iti face semn cu steagul de pe vf. Sureanu: „Esti maret!” striga catre tine.
,,Lacul fara fund”, cum mai este numit Iezerul Sureanu, se afla la poalele Muntilor Sureanu. Este considerat unul dintre cele mai deosebite lacuri glaciare din Romania, avand o apa limpede, dominata de o nuanta verde-turcoaz.
Lacul Iezerul Sureanu.
– Haide! ma tot indemna ea cu zambet larg.
– Vin! ii strig eu cu greutate.
– Stiu, iubitule, stiu. Gandurile te coplesesc. Vom sta pe patura, vom hrani pestisorii si vom asculta natura. Iar toate grijile vor disparea. Linistea va reaparea.
O priveam cu uimire si indoiala. Ma bucuram ca era alaturi de mine sa ma incurajeze in calatoria mea interioara. Totusi, eram nesigur:
– Acum va fi asa, liniste cum zici, dar apoi va fi la fel ca inainte.
– Nu-i nimic. Te poti intoarce aici ori de cate ori vrei, ca sa-ti refaci puterile.
Era atat de sigura, incat am ales sa o cred.
(scurta poveste inspirata de lac)
Lacul Iezerul Sureanu.
Varful lui Patru (2130 m)!
Privelistea de pe Varful lui Patru cuprinde Lacul Oasa, poienite si alte culmi zvelte, cum sunt Clabucet sau Ausel.
Ce functioneaza in imaginea asta, stii? Diversitatea.
Recent, alaturi de Varful lui Patru, un domeniu de schi s-a dezvoltat si atrage in numar mare iubitori ai sporturilor de iarna.
Merita de retinut: Amplasati la granita dintre trei judete, Muntii Sureanu apartin lantului muntos al Carpatilor Meridionali, atingand altitudinile maxime de 2059 m pe Varful Sureanu si 2130 m pe Varful lui Patru.
Cand te plimbi pe dealurile acestea, incarcate de amintiri, incepi sa auzi soaptele purtate de vant: „Taci si asculta…”
Singidava este o cetate dacica care se afla situata pe culoarul Muresului, in orasul Cugir. In anul 1868, aici au fost descoperite monede dacice de argint ce fac parte dintr-un mare tezaur.
Marea asezare dacica a beneficiat de un zid de piatra si doua valuri de pamant care arata si latura militara a cetatii din Cugir.
In satul Capalna, comuna Sasciori, chiar in apropiere de Sebes, se afla cetatea dacica de la Capalna. Aceasta a fost una dintre fortificatiile care aparau cetatea Sarmizegetusa.
Priveliste de la cetatea dacica Capalna.
Obiectele care au fost descoperite in zona cetatii pot fi vazute la Muzeul din Sebes si la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia.
Acum se mai pot observa in aceasta zona doar zidurile impunatoare din vremurile dacilor si ruinele unui turn.
Se preconizeaza ca Tablitele de la Tartaria ar fi primul mesaj scris al omenirii. Nu este confirmata pe deplin aceasta ipoteza.
Vantul batea cu putere in acea zi. Constiinta tremura in fata stramosilor.
In anul 1961, cercetatorul Nicolae Vlassa a descoperit pe santierul arheologic trei obiecte stravechi din lut, in localitatea Tartaria. Alaturi de aceste tablite au mai fost gasite inca 26 de figurine de lut, o bratara confectionata din scoici si cateva oase umane, prin intermediul carora s-a putut stabili varsta acestor obiecte: aproape 7000 de ani.
Pofta de viata si de calatorii sa ai,
Echipa Zig Zag prin Romania!
Redactare: Laura Chihaia
Daca te cazezi la Casa Dives, ajungi cu masina intr-o ora unde vrei in Transilvania.
Coduri reducere, acceptam toate tipurile de vouchere de vacanta, rezervare gratuita
Comentarii reale. Piscina incalzita la 30 de grade, ciubar jacuzzi cu apa calda de izvor si vedere la padure, masaj de realxare, traseu calare, plimbare cu trasura, ponei pentru copii, atv, buggy, drumeție, airsoft, camere cu acces la internet wireless la hiper viteza, licori traditionale, Punct Gastronomic Local, Via Transilvanica, biblioteca cu zeci de carti, serialele si filmele Netflix + Disnay, parcare in curtea pensiunii.