Cazare Transalpina
Pensiune cu Piscina Transilvania
Pensiune cu Ciubar Sibiu
Daca este vorba despre obiective turistice , slava Domnului, aceasta zona a tarii este privilegiata, judetul Hunedoara oferind o varietate de obiective turistice, printre cele mai frumoase din tara(unele unice), determinate de istoria, traditiile si relieful spectaculos, astfel: Turism montan cu zeci de trasee in masivele Retezat (vezi Parcul National Retezat), Parang, Valcan si in vecinatate(Transalpina-cea mai inalta sosea din Romania), Manastiri (Prislop, Lainici) si biserici (Densus, Colt), Castele (Huniazilor, Santamaria-Orlea) si cetati (Deva, Colt), Vestigiile unei civilizatii apuse: cetatile dacice din muntii Sureanu(muntii Orastiei): Sarmizegetusa Regia (capitala Daciei preromane),Luncani-Piatra Rosie, Costesti-Blidaru, Costesti-Cetatuie, Capalna, Banita si Sarmizegetusa Ulpia Traiana (capitala Daciei romane), la 40Km de prima, Baraje (Gura apelor-cel mai mare baraj de anrocamente din Europa, Valea de Pesti), Lacuri glaciare (printre care Bucura-cel mai mare din Ro), de baraj artificial (Cincis-printre cele mai mari din Transilvania, Gura apelor), de acumulare(Tau fara fund, Valea de pesti,etc), Pesteri ( Cioclovina, Bolii, etc), chei (Cheile Butii, Cheile Jietului) si defileul Jiului, Statiuni de schi (Straja-printre cele mai bune partii din tara, Parang, Rausor, Sureanu si noua atractie de la Vidra-Transalpina), Alte atractii: Rezervatie zimbrii Hateg, expozitia dinozaurilor pitici de la Hateg, parapanta, rafting, canyoning, tyroliana, off-road, escalade, drumetii montane, etc.
Mai jos aveti structurate cele mai importate obiective turistice din Judetul Hunedoara.
Dateaza din secolul XIV cand reprezenta o fortificatie de forma elipsoidala, cu ziduri de 2m grosime formate din calcar dolomitic si piatra de rau. In secolul XV, dupa 1440, Ioan(Iancu) de Hunedoara initiaza constructii de mare amploare vizand transformarea cetatii intr-un castel, cuprinzand : 2 ziduri de curtina in jurul vechii cetati, cu creneluri la partea superioara, flancate de turnuri circulare(Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor, Turnul Buzdugan) si turnuri rectangulare . Turnurile circulare cu parter de zidarie si 1-2 nivele aveau zone de locuit si/sau zone de aparare. Turnul pictat (Turnul Buzdugan) are un singur nivel de aparare si este pictat in fresca la exterior cu motive geometrice si guri de tragere. Turnurile rectangulare (turnul vechi de poarta, turnul nou de poarta) erau prevazute cu intrari carosabile si niveluri de aparare. Intrarile propriu-zise in castel se faceau prin intermediul unor poduri, sustinute de piloni de piatra, ultimele tronsoane ale podurilor fiind mobile. Un punct de interes in castel il reprezinta fantana, sapata in spatiul dintre curtina veche si cea noua. Dupa 1446, Ioan de Hunedoara devenit guvernatorul regatului Ungariei, modifica planurile de edificare ale castelului, in sensul cresterii ponderii constructiilor civile cum ar fi – capela. Palatul propriu-zis, amplasat pe latura vestica, este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala. O alta constructie unica de factura militara este reprezentata de galeria si turnul ,,Nu te teme”, Turnul propriu-zis, alcatuit din 5 niveluri de aparare, este prevazut cu deschideri pentru arme de foc. Legatura cu castelul este asigurata prin intermediul unei galerii suspendate, lunga de peste 33 m, galerie ce se sprijina pe stalpi masivi, din calcar dolomitic. A doua faza de constructie inceteaza o data cu moartea lui Ioan de Hunedoara. Dupa 1458, se initiaza lucrari, in zona nordica a castelului, rezultand asa numita aripa Matia, compusa din logii, pictura cu subiect laic existenta aici fiind un unicat. Finalizarea lucrarilor la castel inceteaza in jurul anului 1480, monumentul fiind comparabil cu castelele din vestul Europei, prin amploare si fast. In secolul XVII, principele Gabriel Bethlen, modifica in spiritul vremii, parti din castel, modificari dictate atat de necesitati civile cat si militare. Se construieste pe latura estica, Palatul mare dinspre oras, compus din doua niveluri, respectiv camere de locuit si o sufragerie, se reamenajeaza Sala Dietei si Capela, se deschide un pasaj de legatura intre aripa Bethlen si aripa Matia. Lucrarile de factura militara sunt reprezentate de construirea Turnului Alb si a Terasei de Artilerie. Se construieste curtea exterioara (curtea husarilor), spatiu care adapostea locuintele administatorului, ale functionarilor, casa ogarilor si depozitele pentru hrana si fanat. In sec XIX au loc ample lucrari de restaurare, iar castelul ia infatisarea de azi.
A fost construita pe urmele unei fortificatii daco-romane in jurul anului 1250 cu rol de aparare; accesul se poate face pe jos sau cu telecabina. Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului – 278 metri si a diferentei de nivel – 158 metri este primul din Europa. Pana in 1687 cand a fost ocupata a doua oara de trupele austriece, cetatea a fost proprietatea familiei Hunedorestilor, Francisc Gesthy si principilor Transilvaniei. Aceasta era asediata deseori de iobagi, culminand cu asediul din timpul rascoalei din 1784 condusa de Horia, Closca si Crisan. In 1817 este restaurata de imparatul Francisc I. In timpul revolutiei de la 1848, cetatea este ocupata de o garnizoana de soldati austrieci, fiind distrusa de o explozie a depozitului de munitie. In decursul anilor cetatea a suferit mai multe reparatii si transformari, ultima restaurare incepand in 2005 dar neterminata nici in prezent din lipsa de fonduri. Cetatea poate fi vizitata in orice anotimp. Merita efortul de a o vizita deoarece panorama este deosebita.
In apropiere de Hateg, fiind cea mai veche biserica din Ro (unii spun ca de pe vremea dacilor sau romanilor) in care slujbele se tin neintrerupt de 7 secole. Nicolae Iorga a numit-o ,,fara pereche in toata romanimea”, si pe buna dreptate si-a castigat denumirea. Datorita particularitatilor sale deosebite si unice, biserica pare a fi cel mai ciudat edificiu din Tara Hategului. Constructia este ridicata din piatra provenind de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza. Biserica de la Densus este obiectul multor controverseale cercetatorilor si oamenilor de stiinta. Unii sunt de parere ca ar fi mausoleul in care ar fi fost incinerat generalul roman care a fost ucis de daci, Longinus Maximus, alte pareri spun ca locul reprezinta un templu pagan al zeului Marte. Parerile din urma sunt sustinute prin prezenta unui element total neobisnuit pentru o biserica ortodoxa: altarul de aici nu este construit pe partea de est, ci este mai aproape de directia spre sud. Altii spun ca ar fi un templu roman crestinizat, fiind si prima biserica de pe teritoriul Daciei stravechi. Hramul Bisericii din Densus este in ziua Sfantului Ierarh Nicolae, pe 6 decembrie.
Originea in secolul XIV, ctitorita pe rand de Sf Nicodim, Domnita Zamfira si Parintele Arsenie Boca(„Sfantul Ardealului”). Manastirea Prislop se afla in Tara Hategului, la 10 kilometri de orasul Hateg. In secolul al XVII-lea, in apropiere de biserica, un calugar pe nume Ioan si-a sapat o chilie in stanca deasupra paraului care trece prin actuala curte a manastirii. Sihastrul, despre care se spune ca a fost ucis de doi vanatori, a fost canonizat in anul 1992, ca sfantul Ioan de la Prislop. In 1948, Arsenie Boca a devenit staretul manastirii, tot el fiind cel care a organizat cele mai ample lucrari de restaurare a monumentului. Prislop a devenit ulterior o manastire de maici, iar Arsenie Boca a ramas ca duhovnic pana in 1959, cand comunistii au risipit obstea si i-au stabilit parintelui domiciliul fortat la Bucuresti. Manastirea a fost reinfiintata abia in 1976. In 1989, fostul staret Arsenie Boca a murit si a fost inmormantat la Prislop. De atunci, manastirea a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Transilvania, pentru crestinii ortodocsi din tara si in ultima vreme si de peste granite. Manastirea Prislop are doua hramuri, unul pe 8 mai, cand e sarbatorit Sfantul Ioan Evanghelistul, ocrotitorul lacasului, iar al doilea pe 14 septembrie, de Ziua Crucii. In zilele de sarbatoare, numarul celor care ajung la Prislop depaseste 50.000 de oameni. Cei mai multi dintre pelerini vin aici pentru a se ruga la mormantul parintelui Arsenie Boca. ,,Se vorbea despre dansul ca e facator de minuni si ca poate vedea in sufletele si in gandurile oamenilor. Avea un dar exceptional de la Dumnezeu” De la manastire nu lipsesc simplii turisti, indemnati spre Prislop de curiozitate si de popularitatea monumentului.
Cetatile dacice din muntii Sureanu (muntii Orastiei): Intre secolul I i.Hr. si secolul I d.Hr. au fost ridicate in muntii Surenu(Orastiei) cele sase fortarete dacice pentru aparare si protectie impotriva cuceririi romane:Sarmizegetusa Regia, Luncani – Piatra Rosie, Costesti – Blidaru, Costesti – Cetatuie, Capalna si Banita si fac acum parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.
A fost capitala Daciei preromane; este cea mai mare dintre fortificatiile dacice, aflata pe varful unei stanci, la 1.200 de metri inaltime, fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac. Sarmizegetusa Regia este cel mai vechi si cel mai important monument pe care romanii il au in acest moment. In acest moment, din intregul oras (intins pe 14-17 hectare) este descoperit doar 5%. Pana acum nu a fost posibila descoperirea a mai mult din cauza ca Sarmizegetusa Regia este ingropata sub rezervatia naturala Gradistea Muncelului – Cioclovina. Capitala statului dac, ridicata la jumatatea secolului 1 i.d.Hr, cuprindea in aria sa cetatea, zona sacra si asezarea civila. Zidul cetatii a fost ridicat in tehnica obisnuita „murus dacicus” ce inconjura un mamelon cu cota de 1200 m, respectand configuratia terenului. Fortareata, un patrulater alcatuit din blocuri masive de piatra (murus dacicus), a fost construita pe cinci terase, pe o suprafata de aproximativ 30.000 m2. Sarmizegetusa continea deasemenea o zona sacra. Printre cele mai importante si mari sanctuare circulare dacice se afla si Calendarul Circular. Zidul cetatii avea 3 m grosime si o inaltime de 4 – 5 m , forma de hexagon cu laturile inegale. In apropiere, spre vest, se afla, pe o suprafata de 3 km, o intinsa asezare civila, in care se observa foarte multe locuinte, ateliere, magazii, hambare, rezezervoare de apa. La 100 m est de cetate, pe doua terase, se gaseste zona sacra, la care ajungem pe un drum pavat cu lespezi de calcar. In acest spatiu au fost amplasate sanctuare de tip rectangular(7-8) si circular(2). Se remarca si pavajul de andezit sub forma unui soare(soarele de andezit) cu razele compuse din segmente de cerc. Alaturi de rolul sau ritualic, de platforma pentru sacrificii animale sau poate chiar umane, ansamblul indeplinea cel mai probabil si functiunea de cadran solar. Obiectele de dimensiuni reduse, gasite la Gradistea Muncelului sunt de forme si dimensiuni diferite. Ies in evidenta un vas cu o inscriptie cu litere ale alfabetului latin, ,,D