Salina Turda este cel mai spectaculos subteran modelat de oameni, din lume.
Ai de parcurs cu masina aproximativ 50 de minute de la Casa Dives, pana la Salina Turda din judetul Cluj.
Salina Turda este printre cele mai spectaculoase atractii turistice din lume. Este subteranul pe care oamenii l-au creat intr-un mediu natural deosebit, in adancul Transilvaniei, sapand in sarea depusa dupa evaporarea marii care acoperea toata regiunea in urma cu milioane de ani.
Acum, sarea din Salina Turda ar putea asigura necesarul de sare pentru toata Planeta timp de 60 de ani, daca ar fi cazul.
O comoara din adancuri, care se lasa dezvaluita, in intreaga-i frumusete. Un taram magic, care face bine. Te imbie la relaxare, deconectare, apropiere de natura si de cei dragi. Un izvor inepuizabil de sanatate.
Este unul dintre putinele obiective turistice din Romania incluse in celebrul ghid de calatorii Michelin, primind doua stele Michelin, din maximul de trei posibile. Salina Turda este singura salina din Romania inclusa in acest ghid, autorii ghidului fiind profund impresionati de Salina Turda, considerand-o ,,moderna si surprinzatoare”.
Experientele deosebite ale turistilor, mediul sanatos si magia obiectivului fac din Salina Turda una dintre cele mai mari atractii turistice din Romania.
Sute de mii de turisti vin anual sa strabata labirintul subteran in sare, care te poarta in adancurile magice. Salina Turda este ca o poveste frumoasa, plina de mister si legenda. O atractie turistica remarcabila in lume. Un taram al binelui.
Viziunea de a prelua acest dar al naturii si de a-l transforma intr-o oaza de bine. Suntem constienti ca acest obiectiv poate fi realizat doar prin implicare, a noastra si a intregii comunitati. Vom dezvolta, ceea ce am primit de la natura si stramosi, vom exploata potentialul extraordinar al Salinei. Actionand cu responsabilitate pentru protejarea acestei pretioase resurse.
Experienta deosebita, cu explorarea unui cadru geografic unic, patrunderea in adancuri, intr-un teritoriu cu legende fabuloase. Turistul are parte aici de o calatorie printre tonele de sare, unde istoria, stiinta, povestile si magia isi gasesc locul. Astfel, este firesc ca toti cei care trec prin minele Salinei sa isi recapete buna dispozitie si sa se relaxeze.
Starea de bine cu care pleaca oamenii din Salina este benefica atat fiecarei persoane in parte, dar si celor din jur – familiei, colegilor, prietenilor. Este ca un impuls care se transmite mai departe, un bine molipsitor. Localnicii sau turistii – romani, dar si straini, care vin din toate colturile lumii – sunt in cautarea acestei stari de bine pe care Salina Turda o faciliteaza pentru vizitatorii sai.
Se spune ca primele file ale povestii Salinei Turda s-au scris in timpul ocupatiei romane in Dacia. Cand orasul purta denumirea latina de Potaissa. Odata cu inceputurile mineritului sistematic pentru exploatarea fierului, a minereurilor polimetalice, a aurului, argintului si a sarii in Transilvania. Exploatarea sarii in epoca romana este probabila, insa lipsesc dovezile certe privind aceasta activitate. Se poate ca marile exploatari medievale si moderne (pana in prima treime a secolului XX) si prabusirile boltilor in vechile ocne, urmate de aparitia lacurilor sarate, sa fi distrus urmele exploatarilor antice.
Consideram, astfel, ca inceputurile mineritului in sare, in sensul in care acest concept este definit in prezent, se situeaza in timp la nivelul secolelor XI – XIII.
In anul 1075, cancelaria maghiara, intr-un document in care face referire la Transilvania, mentioneaza si despre vama ocnelor de sare „la cetatea ce se cheama Turda, in locul ce se cheama in ungureste Aranyas, iar in latineste Aureus„. Cetatea Turda a avut in acea perioada rolul de a apara aceste resurse, considerate strategice.
Insa, primul document care vorbeste in mod explicit de existenta unei exploatari de sare la Turda dateaza din 1 mai 1271, fiind emis de cancelaria maghiara. Prin actul mentionat, se daruia capitlului din Transilvania ,,ocna de sare de la Turda”. Ulterior, atat capitlul din Strigoniu, cat si cel din Alba Iulia si episcopul Transilvaniei capatau privilegii pentru folosirea sarii din Ocna din Turda.
Documentele mai vorbesc si despre importanta Salinei Turda, ca principala sursa de aprovizionare din regiune.
In anul 1867, mineralogul Johann Fridwaldsky afirma ca ,,aceste ocne sunt vrednice de cea mai mare admiratie si curiozitate”, fiind „atat de vestite incat aproape ca nu au egal in intregul rasarit”.
Se spune ca in Salina Turda, sarea a fost exploatata doar de oameni liberi. Minerii erau angajati pe o perioada de un an, pe data de 7 ianuarie. Salariul era de 12 florini pe an. Taietorii de sare mai primeau un dar comun la cele patru sarbatori (Craciun, Paste, Rusalii si Ziua tuturor sfintilor), un butoi de vin, un bou si 100 de paini. Uneori boul era rascumparat cu 4 florini, iar painea cu doi florini.
Salina Turda, la inceputurile ei, a fost una dintre cele mai importante saline din Transilvania, principala sursa de aprovizionare din regiune. Incepand cu anul 1840, din cauza conditiilor sociale si economice, exploatarea sarii in Salina Turda se reduce, iar rolul de coordonator al activitatilor de exploatare a sarii este preluat de salina de la Ocna Mures.
Dupa primul razboi mondial, exploatarea sarii devine monopol de stat. Aceasta, impreuna cu reducerea productivitatii exploatarii, a dus la inchiderea activitatilor miniere in Salina Turda, in anul 1932.
Dupa inchidere, Salina Turda intra intr-o perioada de uitare, pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand este folosita de populatia orasului ca adapost antiaerian. Inca de pe atunci, menirea Salinei a fost de a proteja, de a-si indeplini rolul benefic pentru comunitate. Ea a fost mereu o parte importanta a vietii comunitatii, oferind siguranta si sanatate. Salina noastra a servit si ca depozit de branzeturi, incepand cu anul 1950, aceasta fiind inmagazinata in primii 500 metri ai galeriei de transport Franz Josef. Apoi, din anul 1992, aceasta comoara din adancuri a fost redeschisa pentru public ca obiectiv turistic.
In anul 2008, Salina a intrat intr-un amplu proces de modernizare si amenajare, fiind redata circuitului turistic incepand din anul 2010. Starea excelenta de conservare a lucrarilor miniere si a utilajelor utilizate la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile de modernizare a Salinei pentru a deveni un obiectiv turistic international, transforma Salina Turda intr-un adevarat muzeu al mineritului in sare.
Sarea a fost candva cel mai scump produs din comert, fiindca se obtinea extrem de greu. Astazi, este simbol al legaturilor ,,pretioase”, intre oameni, care dureaza. Sarea aduce noroc. Iar la Salina Turda, putem spune ca norocul te inconjoara.
Salina Turda este, astazi, un spectacol al naturii, o destinatie remarcabila in lume. Taramul magic din adancul Transilvaniei.
Daca te cazezi la Casa Dives, ajungi cu masina intr-o ora unde vrei in Transilvania.
Coduri reducere, acceptam toate tipurile de vouchere de vacanta, rezervare gratuita
Comentarii reale. Piscina incalzita la 30 de grade, ciubar jacuzzi cu apa calda de izvor si vedere la padure, masaj de realxare, traseu calare, plimbare cu trasura, ponei pentru copii, atv, buggy, drumeție, airsoft, camere cu acces la internet wireless la hiper viteza, licori traditionale, Punct Gastronomic Local, Via Transilvanica, biblioteca cu zeci de carti, serialele si filmele Netflix + Disnay, parcare in curtea pensiunii.