Cugir

Cugir, mai demult Cudgir (în maghiară Kudzsir, în germană Kudsir, Kudschir, Kuschir) este un oraș din județul Alba, Transilvania, România. Are în subordine administrativă localitățile Bocșitura, Bucuru, Călene, Fețeni, Goașele, Mugești și Vinerea. La 15 km de oraşul Cugir se află autostrada Sibiu-Orăştie, parte din tronsonul IV Pan-European ce incepe in Germania şi se termină în Turcia, la Istanbul.Traseul din România începe la Nădlac, judeţul Arad şi se termină la Constanţa, urmând a fi finalizat în anul 2020.

Cugirul s-a dezvoltat din vechea așezare rurală Kudsir, atestată documentar în anul 1493, devenind oraș în anul 1968.

Pe „Dealul Cetății”, pe un promontoriu strategic, a existat probabil o fortificație dacică. Ea n-a fost cercetată prin săpături sistematice. Totuși, pe baza fragmentelor ceramice găsite, se pare că fortificația ar data din sec. II-I î.C. Pentru aceeasi datare pledează și un mic tezaur de monede, descoperit la poalele Dealului Cetății. Din acest tezaur se mai păstrează 8 tetradrahme din “Macedonia Prima” și o imitație dacică după o monedă de tip Filip II. Un alt tezaur monetar s-a găsit pe platoul superior al cetății.

Teritoriul orașului ocupă partea de sud-vest a județului, iar orașul propriu-zis este situat în partea nordică a acestui teritoriu. În imediata apropriere spre est, sud și vest se ridică dealuri ce depășesc 700 m altitudine, în mare măsură acoperite cu foioase și plantații de pin. Spre sud de aceste dealuri se intinde regiunea muntoasă, grupa munților Șureanu ce face parte din Carpații Meridionali, iar spre nord șerpuiește lunca și terasele râului Cugir.

Din punct de vedere geografico-matematic, localitatea se află la intersecția paralelei de 45’49” latitudine nordică cu meridianul de 23’ 34” longitudine estică, situându-se la 15 km sud de Valea Mureșului, la 25 km est de Orăștie, 35 km sud–vest de Sebeș și 45 km sud-vest de municipiul Alba Iulia.

Orașul Cugir este situat în zona de contact a culoarului depresionar al Orăștiei cu Munții Șureanu, într-un cadru natural deosebit de pitoresc, la o altitudine de 300 m față de nivelul mării.

Obiective turistice: Catedrala Ortodoxa, Rezervația naturală Iezerul Șurianul (20 ha), Biserica Sfânta Treime din Cugir construită între anii 1806-1809, Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Vinerea – 5 km, Sălile muzeistice din Clubul elevilor și copiilor Cugir, Apeductul Wasser Leine construit în 1906 de germani și italieni, Zonele de agrement Râul Mare și Râul Mic Cugir, Cetatea dacică de pământ de la Cugir – 2km, Biserica Romano-Catolică construită în anii 1824-1826 din cartierul Scăunel;

S-ar putea să te intereseze și: Cazare Sebes, Cazare Alba Iulia, Cazare Aiud, Cazare Oraştie, Cazare Blaj, Cazare Sibiu, Cazare Deva