fbpx
EnglishGermanPolishRomanian

Cazare Sebes

Manastirea Ramet – Biserica Sfintii Apostoli „Petru si Pavel”

Mănăstirea Râmeţ, de pe valea Mănăstirii este una dintre cele mai vechi aşezăminte ortodoxe din Transilvania, se pare ca a fost construită înainte de 1377, de când este datată o pictură murală. A avut o istorie zbuciumată, dacă nu tunurile, atunci focul, dacă nu focul atunci apa distrugea micuţa biserică. În perioada 1926-1930 a stat 4 ani îngropată în mâl şi pietre, până la înălţimea de 1,60m, urmare revărsăriilor pârâului Pleaşa. La inundaţii mai adăugându-se şi efectele apelor freatice pictura interioară a fost distrusă până la înălţimea de 1,50-1,60 m.

În 1988 pentru a salva biserica, a fost ridicată cu 2,08 m. Restauratorii au descoperit ca în interior sunt 9 straturi de pictură murală, cele mai vechi de la începutul secolului XIV. Nici viaţa monahală nu a fost continuă. Din cauza participării la răscoala Horia, Cloşca şi Crişan, Curtea de la Viena a intrezis pe o perioadă de 7 ani chiar şi reconstrucţia mănăstirii, iar viaţa monahală doar în 1940 a început să funcţioneze…..până în 1959, când măicuţele au fost alungate de comunişti.

Ele s-au strâns la Aiud, unde au organizat o secţie de covoare. În 1969 li s-a permis să se întoarcă la mănăstire dar în civil, şi sa facă o secţie puternică de covoare. În 1972 a fost redeschisă mănăstirea şi lângă secţia de covoare s-au deschis şi altele: broderie, tricotaje, brutărie, şcoală, bibliotecă, cabinet medical şi chiar şi un muzeu, cu numeroase obiecte vechi, tablouri, icoane şi chiar şi o colecţie etnografică.

Mănăstirea este locul a numeroase simpozioane, iar covoarele ţesute sau persane broderiile şi veşmintele preoteşti brodate cu fir de aur şi argint sunt cunoscute în ţară şi în străinătate. În 1973 a fost construită o şcoală pentru copii moţilor de pe vale, iar din 1995 mănăstirea a luat 10 fetiţe de la o şcoală ajutătoare ca să fie crescute şi educate de măicuţe. În perioada 1982-1988 a fost construită o nouă biserică.

S-ar putea să te intereseze și: Cazari Cetatea Alba Iuia, Cazare SureanuMormantul Parintelui Arsenie Boca de la Prislop, Cazare Transalpina, Pensiuni Castelul Corvinilor HunedoaraSalina Turda Cazare, Cazare Ocna Sibiului, Cazare Paltinis, Manastirea Ramet, Oferta Cetatea Sarmisegetuza Regia, Cetatea Deva Cazare, Manastirea Afteia