EnglishFrenchGermanPolishRomanian

Cazare Sebes

Cetatea „Sarmisegetuza Regia”

Insotita de un complex de sanctuare si de o asezare civila, constituia capitala statului dac, Sarmisegetuza Basileion. Sanctuarele erau consacrate cultului soarelui si observatiilor astronomice (constructiile de aici formau un calendar ingenios si surprinzator de precis pentru epoca respectiva).

Acest complex de sanctuare situate la 1200 m altitudine pe un platou terasat artificial, departe de ochii neinitiatilor, pare menit pentru descifrarea mecanismelor astrale si marilor cicluri cosmice. Cei mai multi istorici estimeaza ridicarea lor in secolele III-II i.Hr, dar sunt si calcule (raportate la ziua solstitiului de vara) din care reiese o vechime cu 600 de ani mai mare. Doua dintre ele sunt cele mai importante: sanctuarul mare rotund si „soarele de andezit”.

Este de remarcat asemanarea uimitoare intre planurile sanctuarului mare rotund de la Sarmisegetuza Regia si al celui de la Stonehenge, care este atat de evidenta, incat creeaza impresia ca planurile au fost desenate de acelasi personaj (diferente existand doar in privinta dimensiunilor si a materialelor de constructie).

O constatare similara se poate face si in ceea ce priveste „soarele de andezit”, care este foarte asemanator cu celebrul calendar Maya. Cum au reusit sa construiasca intr-un timp relativ scurt si cu materiale aduse cel putin 100 km – de la Magura Calan, ramane un mister.

S-ar putea să te intereseze și: Mormantul Parintelui Arsenie Boca de la PrislopTransalpina – Cea mai frumoasă şosea alpină din RomâniaCastelul „Huniazilor” HunedoaraSalina TurdaDomeniul schiabil Şureanu