Biserica De Lemn Cuvioasa Paraschiva – Pianu de Sus

Biserica de lemn din Pianu de Sus, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” din parohia Pianu de Sus, comuna Pianu, județul Alba, datează din anul 1761, menționat în inscripția cu litere chirilice pe grinda care desparte altarul de naos. Biserica figurează pe lista monumentelor istorice.

Se presupune, după informațiile oamenilor bătrâni, că prima biserică a Pianului a fost pe același loc și făcută din „grădele” (nuiele împletite în jurul unor țăruși înfipți în pământ și apoi tencuite cu pământ).

În jurul acesteia, s-a edificat noua biserică din lemn în 1761, moment marcat de inscripția: „…această sfântă și dumnezeiască biserică dintâi nu s-a aflat nimeni să știe cine o au făcut și cănd, iar acum cu ajutorul lui Dumnezeu ridicatu-s-au din temelie cu osîrdia cinstiților preoți popa Moisi, popa Dumitru, popa Ion, cu toată cheltuiala satului, cu lemnul, cu șindrila, cu zugrăveala, anul 1761″

Deși, în anul 1810, se edificase în apropiere, lăcașul din piatră, cel din lemn, din 1761, a continuat să fie folosit până în1842. Neglijat după această dată, el se ruinează, în așa măsură, încât, în anul 1918, când nu întâmplător este salvat, ctitorii acestei etape de lucru sunt nevoiți să renunțe la încăperea pronaosului și parțial la naos, această însemnată parte de vest sacrificată (8 m) fiind pitoresc marcată prin incinta brazilor, plantați în 1925.

S-ar putea să te intereseze și: Manastirea AfteiaPensiune Cetatea Alba CarolinaCazare TransalpinaCazare Castelul CorvinilorPensiuni Ghetarul ScarisoaraMormantul Parintelui Arsenie BocaPensiune Agroturistica Ocna SibiuluiCetatea Deva CazareOferta Cazare Cetatea Sarmisegetuza RegiaRapa Rosie PensiuniCazare SureanuCazare Salina TurdaHotel Teren de Golf Paul TomitaCazare Manastirea StrungariBiserica de Lemn Pianu de SusPensiuni Cetatea Dacica CostestiRezervatia de Zimbrii HategMinele de Aur Rosia MontanaManastirea RametMuzeul Civilizatiei Populare AstraCazare Castelul de LutCetatea Calnic Cazare, Paltinis Cazare