Avem de parcurs o distanta de aproximativ 220 km. Dupa maxim 3 ore de condus cu masina ajungi la Brasov, tocmai de la Pensiunea Casa Dives (Pensiune cu Piscina in Transilvania).
Brasovul este cunoscut deja ca fiind unul dintre cele mai extraordinare orase ale Transilvaniei. Celebru pentru cetatile medievale din judet isi asteapta turistii cu zeci de obiective turistice reprezentate de monumente, cladiri istorice, piete vechi, zidurile cetatii, muzee, parcuri etnografice si obiective turistice extrem de interesante.
Dupa ce am vizitat Cetatea Deva si Castelul Huniazilor, dar despre astea vom vorbii in alta postare. Astazi vreau sa va povestesc despre Brasov, urmand a vizita Cetatea Rasnov, Castelul Bran, Castelul Peles si Castelul Cantacuzino.
Castelul Bran (in germana Torzburg, in maghiara Torcsvar) este un monument istoric si arhitectonic situat in Pasul Bran-Rucar, la 30 de kilometri de Brasov.
Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 17 noiembrie 1377 in Zvolen le confirma sasilor din Scaunul Brasovului (totaque communitas Saxonum sedis Brassouiensis) dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala si cu mesterii lor, o noua cetate de piatra la Bran (promiserunt novum castrum in lapide Tydrici edificare). Cu aceasta ocazie, regele le promite brasovenilor ca, daca Tara Romaneasca va ajunge „in mainile noastre”, atunci vama va fi mutata de la Rucar (Ruffa Arbor) la Bran. Referinta din textul documentului din 1377 cu privire la o „noua cetate de piatra” permite deductia ca fortificatia de piatra, ce urma sa fie edificata pe acest loc, a fost precedata de o intaritura de granita mai veche. Aceasta cetate, probabil din lemn, a fost ridicata de cavalerii teutoni intre 1211-1225. Ea ii este atribuita magistrului Theodorikus. In secolul al XIII-lea, teritoriul cetatii Bran a fost supus jurisdictiei comitatului regal de Alba Iulia.
In anul 1395, Sigismund de Luxemburg, imparat german si rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca baza strategica pentru o incursiune in Tara Romaneasca, in urma careia l-a indepartat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Batran, vasalul sau.
In 1407, Sigismund ii acorda lui Mircea stapanirea castelelor Bran (fara domeniul aferent) si Bologa. Branul ramane sub autoritatea Tarii Romanesti pana in 1419.
In anul 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brasovului in cea a Coroanei Ungariei, care a finantat lucrarile de fortificare si de extindere. In 1498 cetatea Branului a fost inchiriata de regalitatea maghiara catre Scaunul Brasovului.
La 1 decembrie 1920, din initiativa primarului Karl Ernst Schnell, Consiliul Orasenesc Brasov a donat castelul reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri. La moartea reginei, in 1938, castelul a fost mostenit de catre fiica sa preferata, principesa Ileana, casatorita cu un membru al fostei familii imperiale de Habsburg. Dupa 1948 Castelul Bran a fost nationalizat si a intrat in proprietatea statului roman. Castelul a fost deschis vizitelor publice incepand cu 1956, fiind amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987 a intrat in restaurare, lucrare finalizata in linii mari in 1993. Castelul se redeschide ca muzeu si reintra in circuitul turistic.
La 18 mai 2006, dupa o perioada de proceduri juridice, castelul este retrocedat legal mostenitorilor din familia de Habsburg. Cu toate acestea, statul roman, prin Ministerul Culturii, il va administra tranzitoriu si in urmatorii trei ani.
La data de 1 iunie 2009, castelul intra pe deplin in posesia mostenitorilor Principesei Ileana: arhiducele Dominic de Habsburg, arhiducesa Maria Magdalena Holzhausen si arhiducesa Elisabeta Sandhofer.
Initial, Castelul Bran a fost o cetate militara de aparare avand la baza forma unui patrulater neregulat. In timp, cetatea a suferit numeroase modificari, printre care: adaugarea turnului de sud (in 1622, dupa planurile principelui Gabriel Bethlen), construirea unui turn dreptunghiular la est, iar intre 1883 si 1886, acoperisul a fost imbracat cu tigla.
Cetatea a fost transformata in resedinta regala in anul 1920, odata cu intrarea in proprietatea reginei Maria, iar in perioada 1920 – 1929 s-au realizat cele mai importante lucrari de restaurare.
Castelul Bran se situeaza la mai putin de 30 km de Brasov, pe soseaua ce porneste din vechiul cartier Bartolomeu si leaga Brasovul de Campulung. Castelul Bran este construit pe o stanca, intr-un punct cheie din punct de vedere strategic.
In prezent, in muzeul de patru etaje sunt expuse colectii de mobilier, costume, arme si armuri, iar Domeniul Bran cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele doua lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului si Casa Principesa Ileana.
Cetatea Rasnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orasului Rasnov din judetul Brasov, unul din cele mai bine pastrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri pastrate pana in prezent dateaza din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificatiei din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la inceputul sec. al XIII-lea.
Cetatea Rasnov controla prin pozitia sa strategica accesul in Transilvania dinspre Valea Rasnoavei. Data fiind importanta trecatorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar si dupa alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiara incredintand fortificatia de la Rasnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci. Acestia au fost subordonati fie comitelui secuilor, fie voievodului Transilvaniei. Pana la mutarea vamii de la Rucar la Bran si construirea cetatii Bran pentru protejarea vamii regale la sfarsitul secolului al XIV-lea, cetatea Rasnov era prima fortificatie langa drumul Branului, dupa intrarea in Transilvania.
In anul 1427 imparatul Sigismund de Luxemburg a vizitat cetatea Rasnov, pe care a trecut-o in administrarea comunitatii locale, careia i-a acordat rangul de targ.
Documentar, denumirea Rasnovului apare prima data in anul 1331 sub forma romano-slava de Rosnou, iar ulterior tot sub formele romano-slave de Rosnow (1343), apoi Rosinow (1377). Intr-un document din anul 1388 apare si sub denumirea latineasca de villa Rosarum.
Semnificativ in ceea ce priveste originea si vechimea acestei denumiri, este faptul ca in limba populara romaneasca de-a lungul veacurilor si chiar si astazi Rasnovul a fost pomenit sub formele de Rosnou, Rosnav si Rijnov, forme apropiate chiar uneori identice cu denumirile din actele secolelor XIV, XV, XVI, ceea ce duce la concluzia ca redactorii actelor respective s-au inspirat din formele populare romanesti.
Dupa toate probabilitatile, denumirea de Rasnov are la baza cuvantul ,,roz” care inseamna trandafir, atat in limba latina, cat si in limbile slava si germana, fapt care a usurat insusirea lui sub forma fonetizata de catre sasi (Rosenau) si ulterior de catre unguri (Rozsnyo). Ca la baza denumirii toponimice Rasnov sta radacina ,,roz” (trandafir) o dovedeste in oarecare masura nu numai denumirea latineasca de villa ,,Rosarum”, dar si faptul ca, in epoca medievala, trandafirul a fost ales ca emblema a orasului Rasnov.
In partea superioara a Tarii Barsei, la circa 15 km departare sud-vestica de orasul Brasov, pe vechiul drum comercial care lega – prin trecatoarea Bran.
Batrana cetate a Brasovului de capitala de odinioara a Tarii Romanesti, Campulung Muscel, se afla orasul Rasnov, mentionat deseori in documentele medievale ca orasel-targ.
Cetatea este pozitionata pe un deal stancos, imprejmuit de padure, unde singura cale de acces este dinspre est, arhitectura sa fiind adaptata reliefului, fortificarea urmarind eficienta apararii dealului.
Prima mentiune documentara despre cetatea taraneasca a Rasnovului dateaza din anul 1335 cand cu ocazia unei noi navaliri a tatarilor in Tara Barsei.
A fost pustiit intregul tinut, in afara de cetatea de pe dealul Tampa de la Brasov si de cetatea Rasnovului, care fiind puternic fortificate au rezistat atacurilor, salvand viata locuitorilor refugiati intre zidurile lor.
Dezvoltarea orasului Rasnov a avut mult de suferit din cauza pozitiei sale geografice.
Drumul comercial care trecea prin trecatoarea Branului era si o importanta cale de invazie pentru ostirile dusmane, acestea patrunzand in Tara Barsei, intalneau ca prima asezare mai importanta orasul Rasnov pe care deseori il pustiau.
Castelul Peles este un palat din Sinaia, construit intre anii 1873 si 1914.
Construita ca resedinta de vara a regilor Romaniei, cladirea se afla, in prezent, in proprietatea Familiei Regale a Romaniei si adaposteste Muzeul National Peles.
Castelul Peles din Sinaia, resedinta de vara a regilor Romaniei, a fost construit la dorinta regelui Carol I al Romaniei, dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman, si a fost decorat de celebrii decoratori J.
D. Heymann din Hamburg, August Bembe din Mainz si Bernhard Ludwig din Viena.
Castelul Peles este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din Romania. Avand caracter de unicat si este, prin valoarea sa istorica si artistica, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa.
Principele Carol I, ales domn al Romaniei in 1866, viziteaza pentru prima data Sinaia in luna august a acelui an, ramanand incantat de frumusetea respectivelor locuri. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Domnitorul hotaraste construirea unui castel intr-un loc retras si pitoresc: Piatra Arsa.
Cativa ani mai tarziu, in 1872, el cumpara terenul (1000 de pogoane), iar lucrarile incep in 1873, sub conducerea arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman. Mai intai, lucratorii au depus eforturi pentru a stapani elementele capricioase ale naturii, cum ar fi cursurile subterane de apa sau alunecarile de teren.
Celor 300 de muncitori care au lucrat aici le-au trebuit doi ani pentru terminarea amenajarilor; in tot acest timp, domnitorul a supravegheat personal, in detaliu, lucrarile.
In 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt ingropate cateva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede romanesti cu chipul lui Carol I.
Castelul Peles – detaliu
In 1883 are loc inaugurarea oficiala a Pelesului, pe care domnitorul l-a vazut ca pe un ,,sediu” al noii dinastii. Iar asezarea sa pe Valea Prahovei nu era intamplatoare. Nu departe, la Predeal, era pe vremea aceea granita Romaniei cu Austro Ungaria. Dar, ulterior, dupa unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul a ajuns sa fie amplasat chiar in inima tarii.
Pelesul a capatat apoi o tot mai mare importanta, devenind resedinta de vara a familiei regale romane, care petrecea aici destul de multa vreme, de obicei din mai pana in noiembrie.
Aici s-au tinut importante intruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroana din 1914 (cand s-a hotarat neutralitatea Romaniei din primul razboi mondial, care tocmai incepuse) si 1925.
Castelul a gazduit multe personalitati ale vremii, scriitori, muzicieni, dar si regi si regine. Cea mai importanta vizita a fost aceea a batranului imparat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, in 1896. Acesta a facut o multime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusetea si bogatia castelului. In 1906 se astepta o noua vizita a imparatului, cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de domnie a regelui. Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, insa vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc.
Un calcul sumar arata ca intre 1875 si 1914 s-au cheltuit la Peles peste 16 milioane de lei-aur.
Castelul Peles este situat in Sinaia pe Valea Prahovei, (la 44 km de Brasov si 122 km de Bucuresti). Pe calea ferata exista numeroase trenuri care pleaca din Ploiesti sau Brasov cu destinatia Sinaia.
Castelul Cantacuzino din Busteni este situat in cartierul Zamora, pe strada cu acelasi nume. Cladirea castelului, ale carei lucrari de constructie au fost finalizate in 1911, a fost realizata de arhitectul Grigore Cerchez la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino.
Cladirea a apartinut familiei Cantacuzino pana la nationalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Ea adaposteste astazi un muzeu.
Capela castelului
Ansamblul castelului este format din 4 corpuri. Pavilionul central are o suprafata la sol de 1.200,30 m2 si 3.148,02 m2 in total (demisol, parter si etaj) si este construit dintr-o fundatie de beton, pereti de piatra cioplita si acoperis din tigla. Pavilionul de serviciu are parter si etaj, pentru o suprafata totala de 403,80 m2. Vila administrativa are un singur nivel, de 114,41 m2. Al patrulea corp il reprezinta capela.
In pavilionul central se gaseste o colectie de heraldica reprezentand blazoanele familiilor inrudite prin alianta cu familia Cantacuzino, precum si portrete ale membrilor familiei din ramura munteana. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatra sau fier forjat, seminee cu piatra alba si ornamente din mozaic.
In perioada in care cladirea a servit ca sanatoriu, peretii au fost vopsiti uniform. Dupa retrocedare, a inceput un proces de restaurare a picturilor originale.
La Castel se ajunge din Busteni pe DN1 in directia nord, catre Brasov. Straduta catre castel si cartierul Zamora se afla imediat inainte de gara pe dreapta. Datorita numeroaselor indicatoare dar si a faptului ca pana la castel se urca aproximativ un kilometru, astfel ca acesta are o pozitie usor ridicata fata de oras, obiectivul este imposibil de ratat chiar si de pe drumul principal.
Daca te cazezi la Casa Dives, ajungi cu masina intr-o ora unde vrei in Transilvania.
Coduri reducere, acceptam toate tipurile de vouchere de vacanta, rezervare gratuita
Comentarii reale. Piscina incalzita la 30 de grade, ciubar jacuzzi cu apa calda de izvor si vedere la padure, masaj de realxare, traseu calare, plimbare cu trasura, ponei pentru copii, atv, buggy, drumeție, airsoft, camere cu acces la internet wireless la hiper viteza, licori traditionale, Punct Gastronomic Local, Via Transilvanica, biblioteca cu zeci de carti, serialele si filmele Netflix + Disnay, parcare in curtea pensiunii.