EnglishGermanPolishRomanian

Cazare Sebes

Festivalul Roman Apulum

Şi în 2018, Alba Iulia va fi gazda unor evenimente spectaculoase, ce promit să ofere noi motive de distracţie pentru albaiulieni şi turişti. Unul dintre acestea este Festivalul Roman Apulum, care în acest an ajunge la a şasea ediţie şi se va desfăşura în perioada 27 aprilie – 1 mai. Mai mult decât atât, având în vedere că sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, în anul Centenarului evenimentul va avea o temă specială: începuturile poporului român.

Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia. Iar Alba Iulia este Capitala Marii Uniri, astfel că în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire din 1918, va fi gazda unor evenimente speciale.

Festivalul Roman Apulum se desfășoară anual în preajma zilei de 1 mai și în acest an sunt invitaţi peste 400 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare.

Pe parcursul a cinci zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.

Potrivit organizatorilor, sunt invitate la eveniment trupe din ţară, cum sunt Terra Dacica Aeterna din Cluj sau Geto-dacii din Moldova (Iaşi), dar şi de peste hotare: Italia, Spania, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă şi Ucraina. Gazdele vor fi reenactorii albaiulieni din Garda Apulum.

Singurul festival internaţional de profil, cel mai mare din Europa, va oferi publicului, în acest an, spectacole de reenactment menite să ilustreze începuturile poporului român.

Astfel, în fiecare zi a festivalului veţi putea vedea reconstituiri ale războaielor între daci şi romani, cu personaje relevante în istoria antică şi originile poporului român.