EnglishGermanPolishRomanian

Cazare Sebes

Domeniul schiabil Păltiniş

Statiunea Paltinis este situata in mijlocul unor paduri de conifere, in centrul Romaniei la 32 km de Sibiu, pe coasta nordica a muntilor Cindrel. Paltinisul este cea mai veche statiune din tara, nu doar cea mai inalta, fiind infiintata in anul 1894 de catre Societatea Carpatina Ardeleana a Turistilor – SKV (Siebenburgischer Karpatenverein). 

Paltinisul este o optiune interesanta pentru un weekend prelungit destinat sporturilor de iarna sau plimbarilor prin rezervatia lezerele Cindrelului la faimoasele lacuri glaciare. Odata ajuns la Paltinis nu ai cum sa te plictisesti. Poti sa schiezi, sa urci crestele impadurite din apropiere pe trasee accesibile sau doar sa admiri panorama care ti se deschide in fata. Poti sa vizitezi Schitul si Casa memoriala Constantin Noica. Fie ca stai o zi sau o vacanta intreaga, un lucru este sigur: te vei bucura, te vei simti bine, iar Paltinisul va ramane mult timp in inima. Statiunea este situata pe coasta de nord-est a muntilor Cindrel (Carpatii Meridionali), la 40 minute de Sibiu, de care este legata printr-o sosea modernizata. De asemenea este statiunea montana situata la cea mai mare altitudine din tara (1442m). 

Climatul montan, cu aerul ozonat, recomanda statiunea pentru tratarea asteniilor, a bolii Basedow, a sechelelor pulmonare, surmenaj, hipertiroidie benigna. Temperatura medie anuala este de +4 grade Celsius (media lunii iulie este de 12 grade C, iar a lunii ianuarie de – 6 grade C). Ploile sunt frecvente, dar de scurta durata, iar stratul de zapada este prezent 120 zile pe an. Un fenomen meteorologic frecvent intalnit la Paltinis, este inversiunea temperaturii. 

Conditiile de schi sunt excelente incepand din decembrie pana in aprilie. Partia Oncesti din statiune este accesibila pentru toti impatimitii sporturilor de iarna. Un important obiectiv turistic in statiune il constituie Schitul, o biserica de lemn ridicata in deceniul trei al secolului XX unde se afla mormantul filozofului roman Constantin Noica. Lacasul de cult a fost ctitorit de mitropolitul Nicolae Balan si are hramul “Schimbarea la Fata a Domnului” beneficiaza de o catapeteasma realizata intre 1944-1945 de Constantin Vasile in stil neobizantin. Fresca este opera lui Ovidiu Preotescu. Bisericuta a fost ridicata cu meseriasi din Rasinari. Dintre obiectele de valoare pastrate in biserica se numara icoana Sf. Paraschiva datata din 1904 si o Psaltire din aceeasi perioada. 

Păltinişul a început să-şi arate adevăratele valenţe moderne, intrând, treptat, în rolul său normal de centru turistic important al Masivului Cindrel şi al munţilor dintre Olt şi Jiu, numărul de vizitatori şi schiori veniţi din toată ţara crescând substanţial. Toate acestea demonstrează că prin intermediul unor măsuri pertinente, de folosire abilă a condiţiilor locale şi a posibilităţilor urbanistice adecvate, îmbinate cu cele turistice şi sportive, Păltinişul prezintă o seamă de condiţii latente de dezvoltare, îndeplinind cerinţele actuale pentru o staţiune polivalentă, de mare viitor. 

Pornind tot din această perioadă, a început să fie mereu mai clar faptul că extinderile efectuate sunt departe de a fi suficiente, că Păltinişul poate deveni o destinaţie mult mai interesantă pentru mai mulţi turişti, şi că deschiderile spre suprafeţele schiabile, libere, din zona Poienii Găujoara, a Vf. Bătrâna şi a Vf. Surdu trebuie să intre cât mai grabnic în funcţiune.

Telescaunul Paltinis a fost infiintat in 1971 si dispune de o instalatie pe cablu cu un numar de 52 de scaune pentru cate 2 pesoane cu o viteza de 2m/s. 

Aceasta a fost modernizata in anul 2011, ea deservind partia Oncesti cu o lungime 110 metri, cu o diferenta de nivel de 241 m. Partia este prevazuta si cu un teleski de 400 metri, cu o diferenta de nivel de 138 m. 

Partia are instalatie de nocturna, iar incepand cu anul 2013 aceasta a fost dotata cu tunuri de zapada.

Telescaunul functioneza pe toata perioada anului nu doar in sezonul rece.

S-ar putea să te intereseze și: Cazari Cetatea Alba Iuia, Cazare SureanuMormantul Parintelui Arsenie Boca de la Prislop, Cazare Transalpina, Pensiuni Castelul Corvinilor HunedoaraSalina Turda Cazare, Cazare Ocna Sibiului, Cazare Paltinis, Manastirea Ramet, Oferta Cetatea Sarmisegetuza Regia, Cetatea Deva Cazare, Manastirea Afteia