Micuta cetate cu ziduri circulare este o oaza de verdeata, curata si ingrijita, intr-un sat care a cunoscut si vremuri (mult) mai bune.
Construita initial la mijlocul anilor 1200 ca resedinta pentru greavul sas Chyl de Kelling, cel care a dat si numele satului, cetatea din Calnic a fost conceputa cu un turn-donjon masiv, folosit ca locuinta, inconjurat cu ziduri ce formau o incinta ovala.
Sistemul de aparare era intregit de un sant cu apa ce inconjura cetatea.
Resedinta nobiliara pana in 1430, cetatea a fost vanduta atunci taranilor din Calnic, care in prima jumatate a secolului al XVI-lea au inceput inaltarea unei noi centuri de ziduri, au intarit turnul portii, iar in curtea interioara au ridicat capela.
Tot in curtea interioara, lipite de zid, au fost construite camari pentru provizii. La finalizarea acestor lucrari masive de extindere si intarire, cetatea a primit infatisarea de azi.
Fortificatia a fost restaurata in anii 1961-1964. In 1998, obiectivul a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Acum, aici functioneaza un centru cultural international, sub patronajul Institutului de Arheologie si Istoria Artei al Academiei Romane din Cluj-Napoca si al Asociatiei ,,Ars Transsilvaniae”.
,,De cum pasesti in curtea interioara, incepi sa te minunezi. De nimic extraordinar, ci de acele detalii firesti, care lipsesc majoritatii cetatilor sau bisericilor fortificate: primesti bilet de intrare, exista ghid, iarba e perfect tunsa, trandafiri infloriti la toate colturile, scari accesibile, acoperisuri traditionale, ferestre si usi (nu termopan) intregi si la locul lor, un aspect curat si ingrijit. Nimic nu-ti agreseaza ochii, nimic nu face nota discordanta”, spune Mihaela Kloos-Ilea, editorul site-ului povestisasesti.com.
Spre deosebire de restul siturilor rurale cu biserici fortificate din Transilvania care au fost incluse in Patrimoniul UNESCO, la Calnic nu iese in evidenta biserica, ci turnul-donjon.
La parterul acestuia sunt amplasate cu scop decorativ butoaie de stejar imense, de 5.000-6.000 de litri, amintind de viile renumite din imprejurimi. La etajele superioare este amenajat un muzeu etnografic, spre care duce o scara exterioara.
Din turnul de poarta, se vede satul frumos asezat intre dealuri. ,,Casele randuite candva de sasi isi pastreaza in centru un aspect demn si ingrijit. Pe masura ce te departezi spre margini, Calnicul pare insa imbatranit si pustiu”, mai spune Mihaela Ilea-Kloos.
Dat fiind ca majoritatea covarsitoare a monumentelor UNESCO din Romania sunt biserici sau ruine, Cetatea Calnic se numara printre putinele locuri din tara de pe prestigioasa lista unde este posibila cazarea. In interiorul cetatii, chiar langa turnul de poarta, unde altadata se aflau camarile de alimente ale sasilor, au fost amenajate doua camere de cate trei paturi, pentru cazarea turistilor.
Camerele au baie comuna, si pot fi inchiriate la pretul de 200 de lei/camera. Alte locuri de cazare, la pretul de 50 de lei/persoana/noapte, se gasesc in casa parohiala invecinata. Cei care se cazeaza pot vizita si fotografia cetatea gratuit. Altfel, pretul unui bilet de intrare este de 5 lei (2,5 pentru studenti si pensionari), iar taxa foto este de 7 lei.
Peste deal de Calnic, se gaseste alt sat sasesc pitoresc din Podisul Secaselor, Garbova. Aici, odinioara, exista o fortificatie comparabila cu cea de la Calnic, numita Cetatea Greavilor. Fortificatia a fost ridicata de greavul Herbord, candva in a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Initial, era formata dintr-un turn-locuinta, o capela si un zid circular.
Cetatea a fost abandonata de familia greavilor si a ajuns in stapanirea comunitatii in secolul al XV-lea. Atunci s-a adaugat un masiv turn de poarta, cu doua niveluri, unde sasii isi tineau slanina, de unde numele de ,,Turnul Slaninii”. Turnul-clopotnita a fost renovat in 1879, cand a fost si inaltat si a dobandit infatisarea de astazi.
Daca te cazezi la Casa Dives, ajungi cu masina intr-o ora unde vrei in Transilvania.
Coduri reducere, acceptam toate tipurile de vouchere de vacanta, rezervare gratuita
Comentarii reale. Piscina incalzita la 30 de grade, ciubar jacuzzi cu apa calda de izvor si vedere la padure, masaj de realxare, traseu calare, plimbare cu trasura, ponei pentru copii, atv, buggy, drumeție, airsoft, camere cu acces la internet wireless la hiper viteza, licori traditionale, Punct Gastronomic Local, Via Transilvanica, biblioteca cu zeci de carti, serialele si filmele Netflix + Disnay, parcare in curtea pensiunii.